Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bekende Delftenaar en oud-olympiër Piet van der Kruk (78) overleden

Door Redactie indebuurt 8 juni 2020

De man wiens wieg op 13 augustus 1941 in Delft stond, de stad die hij zijn hele leven nooit uit het oog verloor, is overleden. Oud-olympiër Piet van der Kruk, de laatste Nederlander die als gewichtheffer actief was op de Olympische Spelen, overleed donderdag 4 juni op 78-jarige leeftijd. Van der Kruk bezweek na een kort ziekbed in het Reinier de Graaf ziekenhuis, zo heeft zijn familie dit weekeinde bekendgemaakt. Dat schrijft AD Delft. 

Door Peter van der Stadt

Dat Piet van der Kruk nog steeds vol in het leven stond, bewees hij onder andere bij Delfia Batavorum. Hij mocht dan in Nootdorp wonen, zijn hart lag in Delft, zo zei hij zelf. Van der Kruk was zeer actief bij de Delftse historische vereniging, waar hij onder andere meewerkte aan de serie ‘Achter de gevels’: de beschrijving van de geschiedenis achter talloze historische panden in Delft.

Eén ervan was zijn geboortehuis in de Delftse binnenstad aan Achterom 135, een ander aan Achterom 14. Hierover sprak ik hem voor AD Haagsche Courant nog half maart. Van der Kruk (zeg alsjeblieft Piet) zei toen: “Het bijzondere van Achterom 14 is dat de mensen die het huis in 1866 bewoonden getroffen werden door een cholera-epidemie.Tot mijn verrassing bleek het nog eens familie van mij te zijn. Willem van der Kruk en twee zonen overleden in 1866 alledrie binnen drie dagen tijd.”

Hartelijk

En over de voortgang van het verhaal en hoe het met hem ging, mailde hij begin april: ‘Ha Peter. Het gaat hier goed. Wij zijn voornamelijk thuis, af en toe een klein wandelingetje en rommelen in de tuin. Gezien onze leeftijd verblijven wij in de leeftijdscategorie waarin de meeste slachtoffers vallen. Dus, oppassen geblazen. Hartelijke groeten, Piet’.  En dat ‘hartelijke’ was geen loze kreet. Het typeerde Van der Kruk zoals hij met mensen omging: altijd vriendelijk en oprecht geïnteresseerd in andermans verhalen.

In zijn sportieve leven heeft de topsporter Van der Kruk veel bereikt. De gewichtheffer eindigde op de Spelen van 1968 in Mexico-Stad op de negende plaats bij de zwaargewichten met een totaal van 487,5 kilogram. Van der Kruk was veelvoudig Nederlands kampioen gewichtheffen. Hij verbeterde in de jaren zestig meer dan dertig keer een Nederlands record. Daarnaast was hij ook een goede kogelstoter. Hij pakte vier nationale titels op dit onderdeel en had met 17,09 meter jarenlang het Nederlands record in handen.

Bondscoach

Na zijn topsportcarrière was Van der Kruk onder andere bondscoach van de nationale selectie van gewichtheffers, voorzitter van de Krachtsportbond en directeur van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken, de voorloper van de huidige Dopingautoriteit. Hij werkte ook voor sportkoepel NOC*NSF en was tot 2016 tv-commentator op Eurosport bij het gewichtheffen. Van der Kruk werd in 1997 benoemd tot erelid van Krachtsportbond.

De laatste jaren was Van der Kruk echter vooral met de geschiedenis van zijn familie bezig. De fascinatie hiervoor bleef tot het einde. Hij wilde nog graag, zo verklapte hij, hierover een boek schrijven. Dat was hem niet meer gegeven.

Dit is een artikel van AD Delft.

 

Lees ook

Wist je dit? Dit betekenen de namen van deze Delftse sportclubs

In Delft barst het van de hockey-, voetbal- en korfbalclubs. Sommige van die clubs heten ‘gewoon’ Vi...

5 x voetbalfoto’s van toen Delft nog een profclub had

Het EK moesten we missen dit jaar, dus duiken we om in de voetbalsferen te blijven in het voetbal ve...

Wist je dit? Deze 8 bekende sporters zijn geboren in Delft

Dat wij Delftenaren stuk voor stuk talentjes zijn, wisten we natuurlijk al lang. Maar sommige Delfte...

Meer over

Nieuws

adv.