Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Er wordt een superleuk cadeautjesspel georganiseerd in de stad (en zo doe je mee)

Door Jan van der Mast 20 november 2020

Er is iets heel leuks gaande in Delft: een groot, anoniem en verrassend cadeautjesspel. Het spel is genaamd het ‘Jan Steen Kadootjes Spel’ en is bedoeld om Delftenaren deze wintermaanden in een feestelijke stemming te brengen. We spraken met de bedenker van het spel, Barbara van Gelder.

De regels zijn simpel: je pakt twee cadeautjes in, legt ze in de mand die bij een van de deelnemers in de stad staan, en vervolgens mag je zelf één ander cadeautje uit diezelfde mand terug pakken. 

Barbara met de poster van het spel

Jan Steen

Bedenkster Barbara is de vrouw die ook ‘Etalagedag’ heeft verzonnen en bijzondere foto- en verkleedsessies organiseert in Gouden Eeuw-sferen. Barbara kwam op het idee van het spel omdat zij gek is op geschiedenis. “Met name de Gouden eeuw. Ik ontdekte dat het leven van vier eeuwen terug niet wezenlijk verschilt met dat van nu. We koesteren nog steeds dezelfde waarden, zoals het gezinsleven en het plezier dat we beleven wanneer we elkaar cadeautjes geven. Dat zag ik terug in de schilderijen van Jan Steen. Je ziet daar huiselijke taferelen, die vol verhalen zitten en waarbij je ziet dat iedereen met elkaar verbonden is.”

Trots laat Barbara posters zien die ze speciaal heeft laten maken om het ‘Kadootjesspel’ te promoten: “Kijk, dit tafereel verwijst naar pakjesavond op het Sint Nicolaasfeest. Het grappige is dat Jan Steen twee versies heeft gemaakt, een met een protestants gezin en eentje met een katholiek gezin. Dat kun je zien doordat het meisje een heiligenbeeldje heeft gekregen in de ene versie. Bij de protestantse versie zie je dat ze verheugd snoepgoed in haar hand heeft, een kruidkoek. Jan Steen laat dus zien hoe universeel zo’n feest is. Dat wil ik dus ook graag uitdragen. Maak elkaar blij met het geven van cadeautjes, en het ontvangen.

Pleziermodel

De actie is pas net van start en wordt al goed ontvangen, maar Barbara hoopt op nóg meer draagvlak, deelnemers en sponsoren. “Ik hoop dat het organisch groeit zoals in het Zwaan-kleefaan-sprookje, en dat het uiteindelijk stadsbreed wordt gedragen. Ik heb dit op een onbewaakt ogenblik verzonnen, heb ook geen idee waar het heen gaat, maar ik geloof er wel in. Ik krijg steeds vragen als ‘Wat is het verdienmodel?’ Dat is helemaal niet aan de orde! Het is een pleziermodel!”

Cadeautjesmanden

De manden waarin je je cadeautje kunt doen (en er eentje voor jezelf kunt pakken) staan op verschillende plekken in Delft, zoals kerken en winkels. “De lijst van deelnemers kan je vinden op mijn website. En de cadeautjes die overblijven, gaan naar allerlei goede doelen, zoals Stichting jarige Job, Sint voor ieder1, het Stadsdiaconaat en de Voedselbank.”

Deze toffe actie duurt tot Driekoningen op 6 januari.

Meer over

Doen Nieuws

adv.