Agathaplein-update: zo staat het met de plannen van de gemeente

Door Iris Olsthoorn 8 november 2018

Tenzij je de laatste maanden diep in een rimboe of onder een steen hebt doorgebracht, heb je vást iets van de commotie rondom het Prinsenhof en Agathaplein meegekregen. Veel Delftenaren waren op zijn zachtst gezegd niet blij met de originele plannen van de gemeente en gingen in protest. Hoe gaat het daar nu ondertussen mee? We praten je even bij. 

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Zo begon het allemaal

Tenzij je zelf een van de actievoerders bent, weet je vast niet meer helemaal hoe het nou zat. Daarom even een korte terugblik: het begon allemaal met plannen die de gemeente ruim een jaar geleden presenteerden. In die eerste plannen van oktober 2017 stond bijvoorbeeld dat het Prinsenhof flink zou uitbreiden, de tuin en het Agathaplein samengetrokken werden en dat een van de poortjes van het Prinsenhof gesloopt zou worden. Ook stond in deze eerste plannen dat het er op de Oude Delft flink anders uit ging zien, door nieuwe een foyer met opvallende gevel. De bedoeling van de gemeente en het museum was om zo het geheel ‘bestendig te maken voor de toekomst’.  “De ambitie is dat de nationale en internationale uitstraling van het museum flink verbetert”, zei museumdirecteur Janelle Moerman eerder.

Toen de plannen wat verder werden uitgewerkt, waren steeds meer Delftenaren héél boos. Ze waren vooral niet blij met de historische stukken van het Agathaplein die dreigden verwijderd te worden. Een van hen was Brie van Klaveren. Zij richtte een Facebookgroep op en organiseerde in juli en in augustus een protestmoment op het Agathaplein. Op beide dagen kwamen er duizenden Delftenaren op af, die hun handtekening op een spandoek zetten. Na het zomerreces (eind augustus) nam Wethouder Bas Vollebregt meer dan 2000 handtekeningen in ontvangst. “Ik vind het spijtig dat het idee is ontstaan dat het hier gaat om besloten en concrete plannen. Op dit moment staat er nog niets rondom de verbouwing vast. Maar, dit is een duidelijk signaal. “, zei de wethouder toen. 

Dit is er sindsdien gebeurd

De gemeente heeft sinds de gigantische ontevredenheid aan het licht kwam, verschillende dingen gedaan. In mei zetten zij bijvoorbeeld een enquête uit over het Agathaplein, het zogeheten participatietraject. Voor dit traject hebben ze ook met verschillende Delftenaren (waaronder Brie) gesproken over de plannen. Na debatten, werkgroepen en gesprekken met omwonenden heeft de gemeente een verslag opgesteld dat wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van de plannen.

Ook hebben ze door een onafhankelijke partij een bouwhistorisch onderzoek laten doen. In de eerdere plannen werd ervan uit gegaan dat sommige stukjes Prinsenhof wel gesloopt konden worden, omdat ze pas in de vorige eeuw gebouwd waren. Hierdoor hadden ze minder historische waarde. Over het nieuwe onderzoek zeggen zij nu het volgende: “Het onderzoek bevestigt de monumentale waarde van het hele Prinsenhof-complex, inclusief de in de vorige eeuw toegevoegde elementen. Dat betekent dat voor alle ingrepen die nodig zijn om het museum toekomstbestendig te maken extra zorgvuldig gekeken moet worden naar het behouden van de monumentale waarde.” Oftewel: geen garantie dat er nu níks gesloopt wordt, maar ze denken er in ieder geval grondiger over na. 

Zo gaat het verder

De grote hamvraag blijft natuurlijk: hoe gaat het nu verder? Daar heeft de gemeente deze week ook uitspraak over gedaan. De komende tijd gaan ze werken aan drie toekomstscenario’s voor het Agathaplein, het Prinsenhof en de Prinsentuin. De meningen van Delftenaren worden daarin meegenomen.

De uiteindelijke keuze voor welk van de drie toekomstplannen uitgevoerd gaat worden, blijft wel bij de gemeente. In de zomer van 2019 beslist de gemeenteraad hierover. Vervolgens gaat er een architect aan de slag om het gekozen plan concreet uit te werken. Pas dan zullen we weten hoe het museum, het plein en de tuin er uit komen te zien en of er niets historisch verdwijnt. Maar, als Delftenaar hoef je nu niet bang te zijn dat je geen zegje meer kan doen. “Ook in de fase van het uitwerken van het plan wil het college bewoners en belanghebbenden vragen om mee te ontwikkelen”, zegt de gemeente.

Lees ook

Brie van Klaveren

Powerwoman Brie op de bres voor het Agathaplein: ‘Ik bedacht dit protest in blinde paniek’

Er waren misschien nog wel nooit zóveel mensen tegelijkertijd op het Agathaplein aanwezig als afgelo...
Museum prinsenhof delft

Dit wil je weten over de plannen voor het Agathaplein

Iets minder dan een jaar geleden maakte de gemeente bekend dat ze het Agathaplein, de Waalse kerk en...
<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.