Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Afval inzamelen in de binnenstad: zo gaat dat binnenkort

Door Iris Olsthoorn 21 oktober 2019

In 2022 moet heel Delft over zijn op ‘Het Nieuwe Inzamelen’. In Harnaschpolder en Hof van Delft zijn ze inmiddels al even bezig, de komende twee jaar gaan de rest van de wijken ook afval scheiden volgens de nieuwe regels. In de binnenstad wordt dat een behoorlijke uitdaging, zoals je je misschien kan voorstellen. Daarom zijn er wat speciale foefjes bedacht. 

Bij het nieuwe inzamelen moet je papier, GFT afval, PMD (plastic, metaal, drinkpakken) en restafval apart aanbieden. Afhankelijk van waar je woont gebeurt dat in bakken aan huis of in ondergrondse containers in de buurt. Je restafval moet je sowieso wegbrengen, daarvoor krijg je geen bak aan huis meer. Je kunt je voorstellen dat in de krappe binnenstad in de meeste straten geen containers aan huis passen. Het bouwen van ondergrondse containers is vanwege de grachten op z’n zachtst gezegd ook een uitdaging. Afvalverwerker Avalex is daarom met bewonersverenigingen, de gemeente en de TU rond de tafel gaan zitten om een oplossing te bedenken. Op dit moment zijn er ideeën voor drie soorten inzameling:

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Mobiele inzameling

Foto: Avalex

Omdat op veel plekken vaste containers geen optie zijn (door ofwel geen plek, of zonde van het straatbeeld), wordt er onderzocht of mobiele inzameling een optie is. Er zijn verschillende ideeën. Afval kan bijvoorbeeld opgehaald worden met een trekschuit die door de grachten vaart. Vooral voor horeca langs of dichtbij de grachten, zou dit een handige optie zijn.

Een ander idee is een rondtrekkend wagentje met daarop verschillende containers waar je je afval naartoe kunt brengen. Het wagentje parkeert overdag op vaste plek(ken) in de binnenstad, ’s avonds rijdt hij weer weg zodat de parkeerplek vrij komt voor bewoners. Wij zien nog een voordeel in zo’n wagentje: hierdoor hoeven er minder grote, zware leeg-wagens door de binnenstad te rijden om containers te legen.

Vaste inzamelpunten

Voor vaste inzamelplaatsen wordt er gekeken naar binnenplaatsen. Avalex is opzoek naar binnenplaatsbezitters die hun plekje daarvoor willen openstellen. Het voordeel is dat de containers dan niet in het straatbeeld staan. De buurt kan zijn afval dan relatief dichtbij kwijt. (Wel vragen wij ons af welke bewoners of bedrijven zitten te wachten op een containerpark in de achtertuin!).

Op plekken in de binnenstad waar wél containers passen, gaat de voorkeur uit naar PMD-, GFT-, glas-, textiel-, en papiercontainers. Voor het restafval moet je waarschijnlijk wel een stuk verder lopen. Maar omdat je met Het Nieuwe Inzamelen waarschijnlijk weinig restafval overhoudt, hoef je niet heel vaak met een vuilniszak op stap.

Inzamelen aan huis

Bij een gemiddeld huishouden zal met de nieuwe afval-inzamelregels de PMD-zak het volst zitten. Avalex kijkt daarom ook naar de mogelijkheid om PDM aan huis op te laten halen, op plekken waar lastig containers te plaatsen zijn. In het Westerkwartier is er al een proef geweest met deze inzameling. Bewoners hoefden alleen maar hun zak buiten te zetten en medewerkers van Doel, onderdeel van GGZ-Delfland, halen de PMD-zakken op. Dat is niet alleen heel fijn voor de bewoners, maar ook een goede dagbesteding voor cliënten van Doel.

Welke van deze ideeën er precies ingezet gaan worden, is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat er genoeg creatieve oplossingen zijn om Het Nieuwe Inzamelen voor binnenstadbewoners en ondernemers een stukje makkelijker te maken, zonder dat er straks op elke hoek van de historische binnenstad containers staan.

Lees ook

avalex afval

In 2022 moet heel Delft afval inzamelen volgens de nieuwe regels

Als je in Harnaschpolder of Hof van Delft woont, zamel je al een tijdje je afval in volgens 'Het Nie...
afval vuilnis avalex delft

Alles wat je moet weten over afval ophalen in Delft door Avalex

Niets is zo vervelend als een volle afvalbak bij je thuis of in je straat. Gelukkig komt Avalex je a...
Afval

Binnenkort in Delft: 3 bakken in je tuin en zelf restafval wegbrengen

Revolutie in het land der afval. In plaats van eens in de paar weken een wagentje die het op komt ha...
Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.