Advertentie wordt geladen…

7 x dit moet je weten over de nieuwe afval-inzamelregels

ondergrondse containers

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar Hof van Delft en Harnaschpolder moeten er nu toch echt aan geloven. De nieuwe inzamelregels voor afval zijn daar afgelopen week ingegaan en dat zorgt  voor nogal wat verwarring. We frissen het geheugen nog even op en vertellen je wat het voor jou betekent.

Advertentie wordt geladen…

Advertentie wordt geladen…

Waarom komt er een nieuwe methode?

Om nog even ieders geheugen op te frissen: afvalinzamelaar Avalex wil met ‘het nieuwe inzamelen’ méér afval gaan scheiden. Het bedrijf wil dat je papier, GFT afval, PMD (plastic, metaal, drinkpakken) en restafval apart aanbiedt. Afhankelijk van waar je woont gebeurt dat in bakken aan huis of in ondergrondse containers in de buurt. De glas- en textielbakken blijven gewoon in je wijk staan.

Door het scheiden blijft er minder restafval over en hoeft er minder verbrand te worden, zegt Avalex. Dit is beter voor het milieu én recyclebare spullen leveren meer op. De gemeente en Avalex willen dat iedere Delftenaar 100 kilo restafval per jaar heeft. Nu is dat gemiddeld 230 kilo. Toch zijn er ook veel bezwaren tegen het nieuwe inzamelen vanuit de wetenschappelijke hoek. Twee hoogleraren economie schreven eerder dat nascheiding (dus, alles in één zak en sorteren op het terrein van de afvalverwerker) veel effectiever is dan ‘omgekeerd inzamelen.’ 

Wat gebeurt er nu?

In Hof van Delft en Harnaschpolder was het aan het begin van de week tijd om over te stappen op het nieuwe systeem.  De buurtbewoners kregen een brief van Avalex die onderling nogal voor verwarring zorgde, is te lezen op buurtwebsite ‘Nextdoor’.

Het belangrijkste punt: de grijze bak (voor restafval) moet bij iedereen de deur uit en na 19 februari worden er geen losse vuilniszakken meer opgehaald. Bewoners van ‘een woning zonder vrij toegankelijke tuin’ moeten hun grijze bak inleveren (als ze die al hebben, dan) en krijgen er geen bak aan huis voor terug. Zij moeten hun vuilniszakken, GFT en PDM vanaf nu in de aparte wijkcontainers gooien.

Bewoners van laagbouw moesten óók hun container inleveren, maar krijgen hem gewassen en wel terug met PDM sticker erop. Naast een GFT en papier/karton container, kunnen zij straks ook hun drinkpakken kwijt in een container aan huis. Er blijft volgens Avalex dan nog maar een klein beetje restafval over wat bewoners zelf naar de wijkcontainer moeten brengen. Die drie containers zijn lang niet voor iedereen fijn en handig, zo blijkt uit de reactie van Elise op dit stuk: “Helaas krijg je ook drie bakken als het niet in je tuin past. Woningen uit 1900 met enkel een voortuin van een paar m2 en geen vluchtroute bij brand via achter, worden gelijkgetrokken met woningen met dubbele tuinen in Vinex-wijken: laagbouw standaard volgens Avalex. De bezorgers hadden zelfs zo weinig ruimte in de tuintjes om de kliko’s te plaatsen dat ze op de openbare ruimte neergezet zijn. Nu zitten we met drie kliko’s die we niet op mogen laten halen.” Elise en haar buurtgenoten laten het er niet bij zitten, laat ze weten.

vuilnis
Foto: Elise van den Belt.

Wat houdt dat in voor mij?

Als je in Harnaschpolder of Hof van Delft woont, is het dus even opletten geblazen. Behalve dat het inzamelen anders gaat, zijn ook sommige wijkcontainers van plek veranderd. Ook dat zorgt voor problemen. Zo zegt wijkbewoner Ria op Nextdoor: “Ik zie nu mensen met vuilniszakken achterop de fiets heen en weer rijden, die niet weten waar ze heen moeten.” Dus voordat je de deur uitgaat: op de site van Avalex kan je zien waar je precies met welke zak terecht kan.

Ook als je niet in Harnaschpolder of Hof van Delft woont, moet je vroeg of laat afscheid nemen van je grijze bak en mag je je losse vuilniszakken niet meer langs de weg zetten. Binnen vijf jaar moet héél Delft over zijn op dit nieuwe systeem, en breng je dus óf al je vuilnis naar containers in de wijk, óf heb je drie bakken aan je deur staan. In een groot deel van de binnenstad zetten we nu nog de losse zakken op de stoep: wij vragen ons af of die grote wijkcontainers wel gaan passen tussen onze smalle grachtjes. 

Wanneer wordt wat opgehaald?

Avalex verandert tegelijkertijd iets aan de ophaalfrequentie. Want, zo is hun filosofie, je vuilnis verdelen over meer bakken zorgt ervoor dat je bakken minder snel vol zitten. Daarom komt Avalex vanaf het moment dat het nieuwe inzamelen ingaat in jouw wijk, één keer in de twee weken je containers met PMD en GFT ophalen (elke week iets anders) en één keer in de maand het papier en karton. Het restafval wordt door Avalex uit de wijkcontainers gehaald op het moment dat de container vol is.

Moet ik nu alles thuis gaan scheiden?

Als het aan Avalex ligt, moet alles nu apart. Als je plek hebt in je tuin voor drie containers, is dat niet zo moeilijk. Maar wat als je alles kwijt moet in wijkcontainers? Moet je dan vier prullenbakken in je keuken zetten? Delftenaar Niki heeft daar op Nextdoor wel een goede tip voor: “Ik heb een uitschuifbare verdeelbak gekocht bij Ikea in een keukenkast. Groen, rest en PMD. Papier in een boodschappentas die we steeds leegkiepen. Het is even wennen, maar het kan wel.” 

Wat als ik het niet doe?

We gokken niet dat er een controleur naast de container komt staan om te checken wat je erin doet, maar je kunt wel betrapt worden als je je afval niet goed scheidt. In Pijnacker-Nootdorp controleert de gemeente bijvoorbeeld met steekproeven het afval. Ze gaan bij ‘verkeerd’ afval opzoek naar dingen waar jouw naam of je gegevens opstaan. Je kunt dan een waarschuwing of boete op je deurmat verwachten.

De afvalinzameling in onze gemeente gaat meestal prima. Maar op een aantal locaties zijn gemeentelijk handhavers extra…

Posted by Gemeente Pijnacker-Nootdorp on Tuesday, 13 February 2018

 

Wat vindt Delft ervan?

Behalve verwarring schept de nieuwe methode van Avalex behoorlijk wat ontevredenheid. Zo schrijft Harrie Fruyt van Hertog in zijn burgerbrief aan de gemeente: “Om gelijk met de deur in huis te vallen, sjouwen met zakjes vuil, daar begin ik niet aan. Ik doe al mijn afval en grondstoffen in één zak en dump die voorlopig in de PMD container. Afvalscheiding vind ik prima, vooral nascheiding. Ik ben alleenstaande, 71 jaar en slecht ter been met ingezakte rugwervels. Ik betaal de hoofdprijs aan afvalstoffenheffing en moet ook nog eens extra werkzaamheden verrichten.”

Ook bij onze buren in Delfgauw, waar de nieuwe manier al een tijdje gebruikt wordt, zijn bewoners niet blij. Op de Facebookpagina ‘de Omgekeerde Wereld van Avalex’ krijgt de afvalverwerker er regelmatig van langs, omdat de wijkcontainers bijvoorbeeld veel te vol zitten en niet vaak genoeg worden geleegd.

Wat vind jij? Deze manier van afval scheiden een goede zaak, of gedoe? Laat het ons weten in een reactie!

 

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Zaterdag dansen in de Kromstraat? Dat zit er voorlopig nog niet in”

Zaterdag dansen in de Kromstraat? Dat zit er voorlopig nog niet in

Ga naar “Tanthof is woest: ‘Rondweg voor megaschool gaat dwars door Abtswoudsepark’”

Tanthof is woest: ‘Rondweg voor megaschool gaat dwars door Abtswoudsepark’

Ga naar “Gaaf! Er komt een 18 meter hoog reuzenrad op de Markt in Delft”

Gaaf! Er komt een 18 meter hoog reuzenrad op de Markt in Delft

In onze gids

Ga naar “John Rabbit”

John Rabbit

 • Markt 33
 • Cocktailbars
 • 11:00 - 02:00

Nu geopend

Ga naar “Intratuin Pijnacker”

Intratuin Pijnacker

 • Rijskade 1A
 • Tuincentra
 • 09:30 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Bauhaus Den Hoorn”

Bauhaus Den Hoorn

 • Sionsdreef 2
 • Bouwmarkten
 • 07:00 - 21:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek”

50% korting op een tweede paar brillenglazen bij Van Der Leeuw Optiek

 • Van der Leeuw Optiek
 • Geldig t/m 30 juni 2021

Topper

Ga naar “Italiaanse handgemaakte Cannoli glutenvrij van Neef Rob”

Italiaanse handgemaakte Cannoli glutenvrij van Neef Rob

 • Neef Rob
 • Geldig t/m 11 juli 2021
Ga naar “10% korting op een Ray-Ban zonnebril!”

10% korting op een Ray-Ban zonnebril!

 • DIJCK2
 • Geldig t/m 8 juli 2021

Topper

Ga naar “15% korting op kimono’s Namasté Atelier”

15% korting op kimono’s Namasté Atelier

 • Namasté Atelier
 • Geldig t/m 11 juli 2021
Ga naar “Showroom Sale Pullman Boxsprings”

Showroom Sale Pullman Boxsprings

 • Dutch Dream Delft
 • Geldig t/m 31 juli 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerk(st)er zaterdag”

Verkoopmedewerk(st)er zaterdag

 • Slagerij Leo van Vliet Delft
 • Parttime
slagerij leo van vliet

Topper

Ga naar “Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft”

Vrijwilligers gezocht bij Royal Delft

 • Royal Delft
 • Vrijwillig

Topper

Ga naar “Verkoopmedewerker zonnebrillen”

Verkoopmedewerker zonnebrillen

 • Van der Leeuw Optiek
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Gezocht! Deelnemers voor rijsimulator experiment”

Gezocht! Deelnemers voor rijsimulator experiment

 • TU Delft
 • Vrijwillig

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok bij De Kurk”

Zelfstandig werkend kok bij De Kurk

 • Eet- en Proeflokaal de Kurk
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Outletmarkt Delft voor de Helft”

Outletmarkt Delft voor de Helft

 • 25 september 2021
Ga naar “Delft Chamber Music Festival 2021”

Delft Chamber Music Festival 2021

 • 22 juli 2021
Delft Chamber Music Festival
Ga naar “Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft”

Kamermuziekconcert Oude Kerk Delft

 • 5 augustus 2021
Ga naar “Shoplokaalweek Delft”

Shoplokaalweek Delft

 • 5 juli 2021
Winkels open goede vrijdag pasen
Ga naar “Expositie bij Kadmium: Verstilling”

Expositie bij Kadmium: Verstilling

 • 11 maart 2021