5 x vragen (en antwoorden) over het coronavirus in Delft

Foto ter illustratie. ANP ROB ENGELAAR

Waarschijnlijk heb je het inmiddels wel gelezen: zaterdagavond werd bekend dat er een vrouw uit Delft besmet is met het coronavirus. Sommige Delftenaren maken zich zorgen, anderen trekken zich er juist niet zoveel van aan. Er ontstaan veel vragen rondom deze situatie, wij proberen er een aantal te beantwoorden. 

Let op: dit artikel bevat inmiddels deels verouderde informatie en adviezen!  Voor de meest recente updates, lees dit artikel. 

Wat is er bekend over de vrouw?

Op zaterdagavond werd bij een vrouw uit Delft het coronavirus vastgesteld. Er werd in twee verschillende labs onderzoek gedaan, beide tests waren positief voor COVID-19. Het gaat om een 23-jarige studente van de TU, die vorige week in Lombardije (Noord-Italië) is geweest. Voor zover bekend heeft ze geen contact gehad met andere besmettingsgevallen in Nederland. Bij andere Nederlandse patiënten zijn ook familieleden besmet. Of de Delftse vrouw alleen woont, huisgenoten heeft of ook bij familie woont, is niet bekend.

De vrouw zit in thuis-isolatie. Dat is een goed teken, omdat ze dus niet zó ziek is dat ze naar het ziekenhuis moet. De vrouw kan thuis uitzieken. Zij heeft meteen de huisarts gebeld toen ze merkte dat ze symptomen had.

Op Facebook verschenen bijna meteen vragen als ‘wie is deze vrouw’, en ‘in welke wijk woont ze’. Dit wordt uit privacy niet bekend gemaakt, maar óók omdat niet nodig is. Harald Wychel, woordvoerder van de RIVM, legde gister aan Omroep West uit waarom: “Het is niet standaard dat de buurt wordt ingelicht. De GGD Haaglanden bepaalt of de buurt gevaar loopt en of het inlichten nodig is.”

Wat gaat de GGD nu doen?

GGD Haaglanden doet nu een contactonderzoek. Dat houdt in dat ze nagaan waar de vrouw precies geweest is, en of ze op die plekken mogelijk anderen heeft kunnen besmetten. De GGD neemt vervolgens contact op met deze mensen. Zij moeten dan twee keer per dag hun temperatuur opnemen. Mochten zij symptomen hebben die passen bij het virus, worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op het nieuwe coronavirus. Als de GGD geen contact met je opneemt, kan je er dus vanuit gaan dat je niet in direct contact bent geweest met de besmette patiënt.

Wat voor maatregelen worden er in Delft genomen?

De TU Delft heeft op campus posters opgehangen om studenten en medewerkers extra te wijzen op hygiënemaatregelen. Eerder hebben zij een lijst gemaakt van studenten en medewerkers die sinds 1 december 2019 in China zijn geweest. Zij zijn geadviseerd om na terugkomst in Delft veertien dagen thuis te blijven, om er zeker van te zijn dat zij niet besmet waren. Er is een callcentre voor studenten die zich zorgen maken of vragen hebben.

Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft eerder tegen het AD Delft gezegd goed voorbereid te zijn op mogelijke verdere COVID-19 besmettingen. Als een patiënt zich meldt, werkt het ziekenhuis volgens een protocol dat is gebaseerd op landelijke richtlijnen van het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en het isolatiebeleid van het Reinier zelf. Het ziekenhuis heeft in totaal 26 isolatiekamers. Niet iedereen die het virus oploopt hoeft automatisch naar het ziekenhuis, de vrouw uit Delft is er redelijk aan toe en kan dus thuis uitzieken.

Moet ik nu met een mondkapje rond gaan lopen en bepaalde plekken vermijden?

Voor de mensen die zich zorgen maken, is de belangrijkste tip: raak vooral niet in paniek. Nogmaals, als je niet door de RIVM of de GGD Haaglanden benaderd bent, kan je ervan uit gaan dat je niet met de besmette persoon in contact bent geweest. Het is volgens het RIVM ook niet nodig om een mondkapje te dragen, tenzij je medisch personeel bent.

Veel mensen vragen zich af of het wel veilig is om hun kinderen maandag weer naar school te sturen, of dat ze bepaalde evenementen moeten vermijden. Tot nu toe is er geen reden om thuis te blijven in Delft. Scholen blijven gewoon open en evenementen gaan door. Wat wél geadviseerd wordt, is  extra goed je handen wassen, niezen in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken (en meteen weggooien). NOS maakte dit filmpje om te laten zien hoe je je handen echt goed wast.

“We hebben één geïsoleerde besmetting in de regio Haaglanden, de studente in Delft, en geen lokale verspreiding. Wat dat betreft is er geen verhoogd risico in de regio en kan iedereen doen wat hij moet doen en wil doen”, zegt Johan Versteegen, arts bij GGD Haaglanden tegen AD Delft. “We hebben contact gehad met deze besmette dame en keurig van haar de namen gehad van de mensen met wie ze de afgelopen week contact heeft gehad. Zij worden nu allemaal benaderd.”

Mocht je je toch zorgen maken dat je iets onder de leden hebt, kun je het beste je huisarts bellen. Hij of zij kan je bij verdenking van het coronavirus doorverwijzen naar de GGD. Als je verkouden bent, hoef je je echt niet meteen zorgen te maken. De kans is veel groter dat het om een ‘gewoon’ virus of infectie gaat. Op deze site vind je waar je op moet letten als je ziek bent.

Waarom is er eigenlijk zoveel gedoe, de ‘gewone’ griep is toch ook erg?

Behalve veel mensen die zich zorgen maken, zijn er ook veel mensen die zich afvragen waarom er zoveel gedoe is rondom het virus. De reden dat de RIVM en GGD er zo dicht opzitten en dat huisartsen een meldplicht hebben, is dat COVID-19 een nieuw virus is. Daarom heeft niemand er nog weerstand tegen opgebouwd. Hoewel veel mensen alleen milde symptomen krijgen als ze ziek worden, zijn er ook mensen waarvoor het virus wel gevaarlijk(er) is. Bijvoorbeeld ouderen of mensen met een medische aandoening. Daarom is het belangrijk dat het virus zich zo min mogelijk verspreid in Nederland.

Heb je meer vragen? Kijk dan op de website van het RIVM of bel met 0800 1351.

 • Het coronavirus is vastgesteld bij een Delftse vrouw (23)

  Het COVID-19 virus, beter bekend als het coronavirus, is deze zaterdagavond vastgesteld bij een vrouw uit Delft. Dat meldt het...

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Bespaartips én meer: je vindt ze hier bij indebuurt Delft”

Bespaartips én meer: je vindt ze hier bij indebuurt Delft

Ga naar “Gaaf! Kinderen kunnen naar dit festival tijdens de herfstvakantie”

Gaaf! Kinderen kunnen naar dit festival tijdens de herfstvakantie

Cultuurbarbaren
Ga naar “Gaaf! Hardloopevenement Urban Trail komt naar Delft en inschrijven kan nu”

Gaaf! Hardloopevenement Urban Trail komt naar Delft en inschrijven kan nu

KLM Urban Trail Delft

In onze gids

Ga naar “Bistro Mes Amis”

Bistro Mes Amis

 • Hippolytusbuurt 10
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)Bistro Mes Amis (foto indebuurt) (3)

Nu gesloten

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99”

Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49”

Kruidvat anti haargroeiserum 30 ml van € 4,79 voor € 3,49

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Softshell jas € 19,99”

Softshell jas € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Andrélon, Dove, Dove men+care, Zwitsal, Axe, Prodent, Neutral, Robijn en Sun multipak 50% korting”

Andrélon, Dove, Dove men+care, Zwitsal, Axe, Prodent, Neutral, Robijn en Sun multipak 50% korting

 • Geldig t/m 25 september 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Facilitair Consulent”

Facilitair Consulent

 • Vidomes
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen”

Chemisch Laborant Beschermingsmiddelen

 • Checkmark Labrecruitment
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Facilitaire Dienstverlening”

Medewerker Facilitaire Dienstverlening

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper