Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft schrapt 12 stembureaus bij referendum

Door Jantine van den Hoven 22 februari 2016

Tijdens het referendum over Oekraïne kunnen mensen in Delft op 36 plekken hun stem uitbrengen. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen vorig jaar waren er 48 stembureaus, bij de gemeenteraadsverkiezingen 54. De gemeente Delft geeft een verklaring.

Delft laat weten dat ze met 12 minder stembureaus een bezuiniging doorvoeren van ongeveer 50.000 euro. In totaal kost het organiseren van een verkiezing rond de 215.000 euro. Delft ontvangt 115.000 euro van de Rijksoverheid voor de organisatie van het referendum. Er blijft dus alsnog een tekort van 50.000 euro.

Fors minder

Eerder al was er veel te doen over het feit dat veel gemeenten minder stembureaus hebben op 6 april, wanneer alle stemgerechtigden geacht worden iets te vinden van de Associatieovereenkomst met Oekraine. Nu is ook bekend op hoeveel locaties mensen in Delft kunnen stemmen. De NOS onderzocht dat er fors minder stembureaus open gaan. De SP vindt het onacceptabel dat er minder stembureaus open gaan, maar van minister Plasterk moet het referendum ‘kostenefficiënt’ georganiseerd worden.

1 kilometer

Een woordvoerder van de gemeente Delft legt uit dat er geregeld wordt dat iedere inwoner binnen een straal van 1 kilometer in een stemhokje kan staan. De stembureaus die werden geschrapt, waren dubbel of er zaten meerdere stembureaus in één straat. ,,Bij het terugbrengen van het aantal stembureaus is ernaar gekeken om de locaties in bejaardenhuizen niet te laten vervallen en de burger niet te belemmeren door kanalen, grote wegen of bouwputten.”

Meer info over het stemmen op 6 april én meer uitleg waarover je eigenlijk gaat stemmen, vind je hier.

Laat je horen

Wat vind jij er van dat er 12 stembureaus minder zijn? Is het goed van de gemeente om te bezuinigen of zou het aantal stemlocaties gelijk moeten zijn aan andere verkiezingen? Laat je reactie achter onder het artikel.

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.