Moord op Mona en aanslag in de Breestraat voor de rechter: dit moet je weten

Waarschijnlijk weet je nog wel dat er in 2018 veel aan de hand was in Delft, zoals een aanslag met granaten en een vermissing die uiteindelijk een moord bleek te zijn. Deze zaken worden momenteel behandeld in de rechtbank. Wij snappen het helemaal als je niet álles gevolgd hebt rondom deze rechtszaken, maar toch graag op de hoogte blijft.  Daarom vertellen we wat de stand van zaken is.

Moord op Mona Baartmans

Dit gebeurde er toen: Mona Baartmans raakte op 23 september 2018 rond 17.00 uur vermist. Rond dat tijdstip zou ze zijn afgezet op de hoek Oosteinde/ Broerhuisstraat in Delft. De politie deed meerdere zoektochten, maar die leverden niets op. Eind september 2018 werd haar zoon Ton L. opgepakt vanuit zijn huis in Oud-Beijerland. Een lange tijd liet de man niets los over zijn moeder en zijn betrokkenheid bij de zaak. Na ruim een maand werd het lichaam van Mona gevonden in het plaatsje Heinenoord, nadat de politie een tip binnen kreeg. Op dat moment bekende Ton L de moord op zijn moeder.

Dit is de tussenstand: Afgelopen maandag verscheen Ton L. voor het eerst zelf voor de rechtbank. De zaak werd inhoudelijk behandeld en er kwamen gruwelijke details naar voren. Het motief voor de moord was dat Ton L. €40.000,- van zijn moeder leende en vergokte. Hij kon het bedrag niet terug betalen en wurgde zijn moeder met een 78 cm lange tiewrap. “Op het moment dat ik in de auto stapte, wilde ik het met mijn handen doen of met het sjaaltje dat ze om had. Toen zag ik de tiewraps liggen”, verklaarde hij. Ton L. Haar lichaam verborg hij vervolgens in een ondiep graf in het bos bij Heinenoord, maar niet voordat hij eerst even een stop maakte bij de Chinees om loempia’s te eten. Zijn moeder lag op dat moment onder een plaid in de auto. Folkert van der Krol, onze collega van het AD, was bij de rechtszaak aanwezig en deed uitvoerig verslag. 

Zo gaat het verder: Er is door de officier van justitie 16 jaar celstraf en TBS met dwangverpleging geëist. Ook wil de rechter dat Ton L. de €40.000,- terugbetaalt aan de nabestaanden.  Ton L. is in het verleden al twee keer veroordeeld voor poging tot doodslag. Deskundigen schatten het risico dat hij in de toekomst opnieuw de fout in gaat hoog in. De uitspraak van deze zaak is op 28 oktober.

Aanslag in de Breestraat en Peperstraat

Dit gebeurde er toen: In de vroege uurtjes van 17 mei, rond kwart over vijf, werden er knallen gehoord in de Peperstraat. Net als na de schietpartij op 8 mei was er schade aan coffeeshop The Future. Ook de pui van snackbar Alev en de ingang van naastgelegen appartementen sneuvelden. Aanvankelijk werd er weer gedacht aan een schietpartij, maar de politie bevestigde later dat het om een handgranaat met metalen balletjes ging. Ook in de Breestraat werd er zo een afgestoken. Daar was de schade het grootst aan coffeeshop The Game, maar in de rest van de straat was de schade ook groot. Eén passant raakte gewond. In juni werden Michael B. en Dean P. aangehouden in Noordwijk. In hun auto lag een handgranaat, een jachtgeweer, twee pistolen en een masker: de spullen die werden gebruikt tijdens de granaataanslag.

Dit is de tussenstand: De Delftse ‘coffeeshop oorlog’ is op dit moment in behandeling bij de rechtbank. Er waren al eerder een aantal zittingen, maar afgelopen week werd de zaak inhoudelijk besproken. Michael B. en Dean P. ontkennen hun betrokkenheid in alle toonaarden. AD-verslaggever Bart Lelieveld deed verslag vanuit de rechtszaal. Michael B. zei bijvoorbeeld dat zijn sporen op de wapens zitten, omdat hij ze voor iemand vervoerde. Ook zei hij dat het DNA op het masker is gevonden, er misschien op is gekomen omdat hij soms ‘een masker opzet tijdens de seks om het pikant te maken’. Meer over wat er vorige week in de rechtszaal gebeurde, lees je in dit artikel van het AD. 

Zo gaat het verder: Ondanks dat de mannen blijven ontkennen, is het OM wel overtuigd van hun schuld. Er wordt twaalf jaar celstraf tegen Michael B. geëist en acht jaar tegen Dean P. Michael B. zat eerder al eens in de cel: in 2002 werd hij veroordeeld tot zestien jaar cel en tbs voor een drievoudige moord in Scheveningen in 2000. De advocaten van B. en P. zijn het niet met de eis van het OM eens: zij vragen vrijspraak. 

6 doden na schietpartij ’t Koetsiertje

Dit gebeurde er toen: En dan is er nog een zaak die veel langer geleden plaatsvond. Cevdet Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in een café Delft, waarvan één 12-jarig meisje. Hij werd veroordeeld tot levenslang. In 2001 werd zijn straf omgezet in TBS en ging hij een traject in. Omdat die ‘behandeling’ tot nu toe goed verloopt en hij al permanent buiten de muren van de kliniek leeft, deed Yilmaz vorig jaar een gratieverzoek. Dat werd tot opluchting van veel nabestaanden afgewezen. 

Dit is er nu aan de hand: De zaak is nu weer in het nieuws. Yilmaz stapt namelijk opnieuw naar de rechter. Hij vindt dat justitieminister Dekker zich niet aan de regels heeft gehouden bij de afwijzing van zijn gratieverzoek, schrijft het AD.

Zo gaat het verder: Afgelopen dinsdag (15 oktober) is er een kort geding geweest, waarin de advocaat van Yilmaz betoogt dat er niet voldoende reden is om het gratieverzoek af te wijzen. Op dinsdag 5 november doet de rechter uitspraak.

Hierover schreven we eerder deze artikelen

 

Meer in deze categorie

112

Ga naar “Handig om te weten! Dit zijn de wijkagenten in Delft (en zo vind je ze)”

Handig om te weten! Dit zijn de wijkagenten in Delft (en zo vind je ze)

Ga naar “De agent die Wessel in Delft doodschoot wordt alsnog vervolgd”

De agent die Wessel in Delft doodschoot wordt alsnog vervolgd

schietpartij breestraat
Ga naar “Kan het wat zachter?! Delftse jongeren maken te veel herrie volgens bewoners”

Kan het wat zachter?! Delftse jongeren maken te veel herrie volgens bewoners

Politiebureau Delft

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99”

Teddy gilet S/M en L/XL € 49,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper