Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit wil je weten over de politiehelikopters boven Delft

Door Iris Olsthoorn 20 augustus 2019

Tenzij je op vakantie was, heb je het vast gemerkt: de afgelopen tijd vlogen er behoorlijk vaak politiehelikopters boven Delft. Twee keer werden deze ingezet om verdachten op te sporen die op de vlucht sloegen. Maar wanneer wordt er precies een heli gebruikt, en hoe komt het dat we niet altijd horen waarom? We vroegen het aan de politie.

Hiervoor werd de heli de afgelopen tijd ingezet

De politiehelikopter werd op 5 augustus, 8 augustus, 10 augustus en 14 augustus boven Delft gespot. Van een aantal keren weten we waarom: op 8 augustus vloog er ’s middags een heli boven Voorhof en Buitenhof om een op de vlucht geslagen verdachte te lokaliseren. Op 10 augustus werd de heli ’s nachts ingezet na een conflict in Wippolder, waarbij ook iemand op de vlucht sloeg.

Van de twee andere data kunnen we niet achterhalen waarom de heli vloog. De politie maakt ook niet altijd bekend waarom een helikopter wordt ingezet: “Je kunt op Twitter wel het account van de politieheli volgen. Daar op wordt af en toe aangegeven waarom er gevlogen wordt.”

Is er een reden dat de politieheli de laatste tijd vaker over Delft lijkt te vliegen?

De politie: “In sommige gevallen wordt de hulp ingeroepen van de politieheli als deze toevallig in de buurt vliegt. Ze stijgen lang niet altijd speciaal op om ons te assisteren. Soms zijn min of meer toevallig ze in de buurt en kunnen ze helpen.” De politiehelikopters maken deel uit van een landelijke eenheid en vliegen dus flinke afstanden. Oftewel: dat de politieheli in een week tijd vier keer boven Delft vloog, kan ook heel goed toeval zijn.

Dit is wanneer een politiehelikopter wordt gebruikt

De politieheli kan voor verschillende doelen ingezet worden, weet de politie ons te vertellen. Meestal is het om vanuit de lucht mee te helpen zoeken: “Als verdachten bijvoorbeeld op een scooter vluchten en de heli ze in het vizier heeft, dan kunnen ze gemakkelijk de locatie aan de collega’s op de grond doorgeven. Dat gebeurt dus bijvoorbeeld bij heterdaad inbraak of overvallen. Ook bij zeer ernstige verkeersongevallen wordt de heli soms gebruikt. Ze maken vaak overzichtsfoto’s van het plaats delict.”

In totaal vliegt er een ‘vloot’ van acht politieheli’s boven Nederland. Ze vliegen vooraf geplande routes, zodat er altijd een heli in de buurt is wanneer er ergens eentje nodig is. De heli’s stijgen op vanaf Rotterdam en Schiphol Noord.

Dit is waarom een heli soms zo laag vliegt

Het is veel lezers opgevallen dat de helikopters van de afgelopen tijd best laag vlogen. Vooral ’s nachts is dat vervelend, omdat ze best wat herrie maken. Om zo goed mogelijk de politie op de grond te kunnen helpen, mag de politieheli lager vliegen dan wettelijk is vastgesteld. De piloot schat per situatie in hoe laag hij of zij moet vliegen om collega’s op de grond goed te kunnen helpen. Kan er hoger gevlogen worden? Dan kiest de piloot daarvoor, zodat er minder overlast is.

Dus mocht je ’s nachts weer eens wakker schrikken van zo’n helibuzz boven je hoofd, weet je nu waarom. ‘Bedenk dat als u een politieheli hoort of ziet deze deel uitmaakt van de activiteiten van de politie om uw directe omgeving veiliger te maken’, aldus een hoofd van de Luchtvaartpolitie.

Lees ook

Dit deed de politiehelikopter deze donderdag boven Delft

Als je aan de zuid-west kant van Delft woont, heb je het ongetwijfeld gemerkt: vandaag (8 augustus d...

144 overlast meldingen, 7 boetes en 5 drugs-aanhoudingen: dit doet de politie in één week

De meeste Delftenaren zien politieagenten alleen voorbij komen als ze rustig in hun politieauto rijd...

Meer over

112 Nieuws

adv.