Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je weten over de schietpartijen in Delft

Door Iris Olsthoorn 9 oktober 2018

Al sinds mei wordt Delft opgeschrikt door schietpartijen en aanslagen met explosieven. Afgelopen maandag was het wéér raak. Gelukkig lijkt er eindelijk steeds iets meer aan het licht te komen over mogelijke daders en hun motieven. 

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Alle aanslagen op een rijtje

Je zult ondertussen bijna de tel kwijt zijn geraakt, dus we doen even een korte recap van alle aanslagen. De ellende begon op 8 mei met een schietpartij in de Peperstraat. Rond vier uur in de ochtend kreeg de politie een melding van harde knallen. Er bleken toen gaten te zitten in coffeeshop The Future én in ruiten van Sun Style Studio’s, daar schuin tegenover.

In de vroege uurtjes van 17 mei was het weer raak. Rond kwart over vijf werden er knallen gehoord in de Peperstraat. Aanvankelijk werd er weer gedacht aan een schietpartij, maar de politie bevestigde later dat het om een handgranaat met metalen balletjes ging. Ook in de Breestraat werd er zo’n bom afgestoken.

Op dinsdagochtend 12 juni rond 04.30 uur werd er geschoten op de Molslaan en op de Beestenmarkt. Accessoirewinkel Sisters en een nieuwe horecazaak op de Beestenmarkt werden hierbij geraakt.

Hierna was het eventjes rustig, totdat er op zondagochtend 16 september rond 08.30 uur in de Breestraat schoten gelost werden. Coffeeshop The Game was weer de klos. 

Afgelopen maandag (8 oktober) werden er wéér schoten gelost in de Breestraat. Dit keer echter niet door criminelen, maar door de politie. Na een melding dat er een man met wapen voor The Game stond, snelde de politie naar de Breestraat. Toen de verdachte op de vlucht sloeg, schoot de politie. Even later werd bekend dat de verdachte overleed aan zijn verwondingen bij een ziekenhuis in Zoetermeer. Het lijkt om de 18-jarige Wessel uit Zoetermeer te gaan. 

Wie is er tot nu toe opgepakt?

Hoewel de aanslagen maar door blijven gaan, heeft de politie heus niet stil gezeten. Er werden flink wat mensen opgepakt. Na de aanslagen van 12 juni waren dat Michael B. (eerder veroordeeld voor drievoudige moord) en de 22-jarige Dean P.

Vlak na die arrestatie viel de politie het huis van Cathy Pronk binnen. De weduwe van Piet Pronk zou handgranaten in huis hebben liggen én Michael B. zou regelmatig bij haar thuis zijn. 

Waarom wordt er nu toch gerept over de betrokkenheid van Karel Pronk?

Al vrij snel na de eerste aanslagen werd bekend dat de criminelen het waarschijnlijk op één iemand gemunt hadden. The Future en The Game zijn namelijk van dezelfde eigenaar.

Wat blijkt nu? De eigenaar van de coffeeshops is het neefje van Koos Drevijn. Dat schrijft het AD. Die naam zal veel Delftenaren bekend voorkomen, want deze man werd in 2007 vermoord in Delft. Hier wordt het een sappig verhaal, want er wordt vaak gezegd dat niemand minder dan Karel Pronk achter de moord op Drevijn zat. Toch is hij er nooit voor veroordeeld en hij heeft het zelf altijd ontkend.

Bronnen vertellen het AD dat Karel Pronk het de laatste tijd gemunt had op het neefje van Drevijn, de coffeeshophouder. Het motief hierachter zou zijn dat Pronks geldbronnen waren opgedroogd nadat hij in 2014 uit de gevangenis kwam. Hij zou daarom geprobeerd hebben geld te innen bij de coffeeshops. En zelfs nadat Pronk werd doodgeschoten op 7 juni, zouden ‘zijn mensen’ hiermee door zijn gaan. Of Pronk er écht achter zit en of zijn moord ook iets met het hele verhaal te maken heeft, is niet duidelijk.

Ondertussen doen er ook een boel verhalen de ronde over de connectie tussen Cathy en Karel Pronk. Een van die verhalen luidt dat Cathy ruzie had met Errol Janssen, de man die Karel Pronk doodschoot op 7 augustus. Karel zou Cathy hebben verdedigd in de ruzie tussen de twee. Errol Janssen is op de vlucht en verblijft vermoedelijk in het buitenland. 

Tien jaar geleden was er ook een geweldsgolf in Delft

Jonge Delftenaren staan er misschien niet bij stil, maar dit is niet de eerste keer dat Delft gebukt gaat onder een geweldsgolf. Rond 2008 waren er ook diverse aanslagen. Er ontploften toen in korte tijd twee auto’s door een autobom, er werden er vier moorden gepleegd (onder meer die op Koos Devrijn) en ging er een bom af in Café ’t Bliekie aan de Multatuliweg.

Door de media werd toen veel geschreven over een drugsoorlog die zich toen in Delft afspeelde. Namen als Piet Pronk en Karel Pronk kwamen toen ook al voorbij. Of die drugsoorlog iets met de aanslagen van nu te maken heeft, is niet bevestigd door het OM en de politie. Volgens het AD duiken er wel verdacht veel van de namen van toen ook nu weer op. 

Wat wordt er gedaan voor de veiligheid in Delft?

Terug naar 2018. Natuurlijk is dé grote hamvraag van iedereen die wel eens een nachtelijk patatje eet in Alev: is het nog wel veilig? Daar maken meerdere ondernemers en omwonenden zich al een tijdje zorgen over. De politie loopt al een tijdje extra rondjes tijdens het surveilleren rondom de coffeeshops. Ook de andere twee shops op het Achterom en de Vlouw goed in de gaten houden. Verder werden er camera’s opgehangen in de Breestraat en Peperstraat. Sinds deze week is er nog een extra veiligheidsnufje: er staan twee dikke gepantserde wagens in beide straten.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112 Nieuws

adv.