Duurzame boodschappen doen: op deze plekken in Delft kan het

Door Eva de Haan 27 september 2018

In deze serie ga ik als nieuwe Delftenaar op onderzoek uit naar duurzame initiatieven in Delft. Eens per twee weken vind je op indebuurt een nieuwe aflevering van de Duurzame Donderdag (door mij, Eva) in Delft!

Allerlei dingen kunnen duurzaam zijn; biologische groenten, veganistisch eten, of het verminderen van de plastic soep. Onze eigen Boyan Slat herinnert ons eraan dat er al 5 biljoen stukjes plastic in de oceaan rondzwerven, die hij probeert er weer uit te vissen met zijn Ocean Clean up.

Zelf denk ik soms dat ik duurzaam bezig ben, maar valt het toch tegen. Eerst wilde ik zoveel mogelijk producten met het label biologisch kopen. Helaas, als een biologische mango helemaal uit Guatemala moet komen, wordt met de lange reis naar mijn boodschappenmand alle milieuwinst ongedaan gemaakt.. Duurzaam boodschappen doen kan daarom ingewikkelder zijn dan je denkt!

Daarom neem ik je mee langs plekken waar je duurzaam boodschappen kunt doen, en geef ik je een paar tips waar je op kunt letten bij het volladen van je (linnen) boodschappentas.

Pagina 1 / 3
⟵ swipe swipe ⟶

Odin

odin delft

Vlakbij de Hoven bevindt zich Odin, een coöperatieve supermarkt.  Bij Odin vind je bijna alleen maar duurzame producten; van lokale, Hollandse waterkers tot vegetarische falafelballetjes. Als je bij Odin binnenstapt heb je meteen door dat dit geen gewone supermarkt is. En helaas kan ik dan ook niet al mijn standaard boodschappen vinden bij Odin. Zo wil ik voor sommige producten toch kiezen voor een vertrouwd merk. Bij Odin kan ik niet kiezen voor mijn standaard chemische vaatwastabletten van het A-merk, maar ben ik veroordeeld tot volledig biologisch afbreekbare eco-tabletten.

(Net als ik) geen zin om van je vaste stam-supermarkt af te stappen? Goed nieuws, Odin bezorgt ook thuis op dinsdag, donderdag en zaterdag.


Meer over Odin Delft ontdekken?

Odin Delft supermarkten

Nu open08:30 - 18:00

Papsouwselaan 7-13, Delft

Bekijk meer:supermarkten

 Albert Heijn

albert heijn xl delft

Voor duurzaam boodschappen doen hoef je niet om te rijden! Onze eigen Albert Heijn heeft een ruim aanbod in duurzame producten. De meest makkelijke manier om bij Albert Heijn op een duurzame manier boodschappen te doen is te letten op het land van herkomst van groenten en fruit. Kies voor de Nederlandse seizoensproducten (de stamppotten komen er weer aan!), in plaats van het hele jaar door voor broccoli te gaan.


Meer over Albert Heijn XL Delft ontdekken?

Albert Heijn XL Delft supermarkten

Nu open08:00 - 22:00

Martinus Nijhofflaan 27, Delft

Bekijk meer:supermarkten

Ekoplaza

ekoplaza delft

In het hart van de binnenstad kun je voor duurzame boodschappen terecht bij Ekoplaza. Aanrader zijn de (vegan) verse maaltijden voor in de oven, bijvoorbeeld een vegan Chili sin(!) carne met zoete aardappel. Duurzaam boodschappen doen, en ook is je eten snel klaar!

Extra leuk: Ekoplaza organiseert regelmatig proeverijen in de winkel. Yoghurt- en kwarkliefhebbers kunnen deze zaterdag producten proeven van Weerribben Zuivel. Een goed excuus om Ekoplaza te verkennen.


Meer over Ekoplaza Delft ontdekken?

Ekoplaza Delft supermarkten

Nu open08:30 - 19:00

Vrouwjuttenland 33-35, Delft

Bekijk meer:supermarkten

Wanneer je duurzame boodschappen gaat doen, neem je uiteraard je eigen tas mee. Ook als je iedere keer weer bij de kassa staat en een extra plastic tas nodig hebt, kun je hier duurzaam mee omgaan. Meer over (plastic) afval scheiden in de volgende aflevering!

Pagina 1 / 3
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Lifestyle

adv.