‘De garagehuisjes zijn groter dan een studentenkamer en er brandt áltijd licht’

Door Chantal Deen 12 maart 2018

Sinds vorige week is de Prinsenhofgarage geopend voor automobilisten. Bovenop de gracht die er boven ligt, staan zeven voetgangersuitgangen. En Chantal Deen zou Chantal Deen niet zijn, als ze daar niet iets van vond: 

‘Want dan denk ik aan de Spoorsingel want daar brandt nog licht’. Het is een lied van Guus Meeuwis dat over het gemis van Brabant gaat, het had evengoed over Delft kunnen gaan.

Ik dacht (ja een fikse aanname was dat, eerst nog) ‘wat een onzin die zeven poortwachtershuisjes’. Die mensen komen al met hun auto dan zijn ze ook nog eens te beroerd om wat extra stappen te zetten. Echter is van enige inspraak van de autoliefhebbersbranchevereniging hier geen sprake. Er is simpelweg gedacht aan het aantal meters onder de grond en hoe snel mensen weer boven kunnen zijn. Met zeven ontsnappingsmogelijkheden kan iedereen bij een noodgeval snel naar boven.

Groter dan een gemiddelde studentenkamer

Die poortwachtershuisjes laten me niet onberoerd. Ze zijn groter dan een gemiddelde studentenkamer. Ze hebben allemaal een ander iconische beeld van Delft op hun ramen. Bij de kroon twijfelde een vriend of deze wel van het Nederlands koningshuis is en niet van het Britse (wie het weet mag het zeggen). Naast dat alles is er licht in die huisjes, veel licht. In een tijd waar we beter willen zorgen voor het milieu, steken we hier in Delft niet één, maar vijftig spaarlampen en een trits ledlampen aan. Waarom? Het brandt ook nog eens vierentwintig uur per dag.

Pot goud achter spoor-regenboog

Ik ken een paar mensen die aan de Spoorsingel wonen, al jaren. Bij het begin van de bouw van de Spoorsingel vertelden ze mij dat ze even in de rommel zouden zitten, maar daarna wachten hun de pot met goud achter de spoor-regenboog. Er zou namelijk een park voor hun deur komen met veel gras en bankjes. Jarenlang hebben ze de trein voorbij horen en zien razen. Het toiletpapier van de forens uit hun tuinen mogen vissen. Maar in plaats van een oase van rust hebben ze een permanente lichttherapieplek voor hun deur. Of ze daar nu happy van worden?

Muggen en olifanten

Misschien zit er een timer op die lichten en gaat het alleen aan als iemand de garage in- en uitgaat? Of zit er een sensor op als een bezoeker bij de deur van een huisje staat? Mogelijkerwijs wordt de garage gesponsord door dé grootste lichthandelaar in Nederland. Of Guus Meeuwis heeft zijn geld in garages gestoken. Dat zou zomaar kunnen. Het meest wenselijke scenario is dat ik van een mug een olifant maak terwijl de bewoners nergens last van hebben. Dat zij denken aan hun Spoorsingel want daar brandt-nog-licht.

prinsenhofgarage

De Prinsenhofgarage is open en wij deden er een rondje

Delft is een grote, ondergrondse parkeergarage rijker: in alle vroegte ging de Prinsenhofgarage deze...

Meer over

Lifestyle