Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij deze opvang gaan peuters op avontuur: ‘Ze maken vuur en klimmen in bomen’

Aangeboden door Kinderopvang Zon! 12 december 2019

Hoe leuk Delft ook is, écht veel groen heeft onze stad niet. Toch is het belangrijk dat kinderen buiten zijn. Dat vinden ze bij kinderopvang ZON! ook. Bij de ‘scharrelpeuters’ in de Delftse Hout zijn kinderen daarom altijd buiten: weer of geen weer.

De opvang voor peuters bevindt zich in de Delftse Hout, achter het rugbyveld. Als we aankomen, valt meteen op dat het gebouw relatief klein is en de speelruimte eromheen groot. Als we een deur doorgaan, komen we in een tuin waar vijf peuters om een vuurtje heen zitten. Naast hen staat een modderkeukentje en achterin de tuin zien we moestuinbakken. De peuters zijn dik ingepakt en worden voorgelezen door pedagogisch medewerker Bram. Ja: zelfs dat gebeurt buiten! Hij vertelt: “Kinderen die opgroeien in de stad zijn al genoeg binnen. Buiten zijn is gezond én leerzaam. Peuters maken hier kennis met vogels, insecten en planten en bomen. Elke dag is een avontuur!”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Stap tussen kinderdagverblijf en BSO

ZON! scharrelpeuters bestaat nu een half jaar. “We zijn hiermee begonnen omdat we kinderen in aanraking met de natuur willen brengen. Daarnaast merkten we dat de overgang tussen kinderopvang en buitenschoolse opvang best groot is”, vertelt locatiemanager Elena. “Dit is een stap daartussen. Peuters van twee tot vier jaar komen hier op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend naartoe van 08.00 tot 13.00 uur. We zijn gericht op de ontwikkeling van het kind op sociaal gebied en het opbouwen van zelfvertrouwen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Bomen klimmen en vuurtje stoken

Met dat laatste zit het wel goed, want bij ZON! ondernemen peuters van alles en nog wat. “Ze mogen vuurtje stoken, in bomen klimmen en ga zo maar door.” En nee, dat is niet gevaarlijk. “Bij het bomen klimmen kiezen ze zelf hoe ver ze gaan. Wij zijn daar natuurlijk bij en leren hoe ze dit moeten doen. Verder zijn we heel veel buiten, spelen in de modder, stampen in plassen, maar hebben ook een moestuin en een kabouterdorp in onze tuin. Vies worden hoort bij ZON!.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Lekker spelen in de bladeren

Belangrijk voor de ontwikkeling

Deze aanpak is een succes: “We doen dingen met kinderen die ouders zelf niet altijd durven, maar die wel goed zijn om te leren”, vertelt Elena. “Natuurbeleving is onwijs belangrijk in de ontwikkeling van kinderen: steeds meer onderzoek toont dat ook aan.”

Er zijn nog plekjes vrij

Er zijn nog een paar plekjes vrij bij de scharrelpeuters. Zie jij je kindje hier al rondscharrelen? Maak dan een afspraak met Elena voor een rondleiding. Je kunt haar bellen via 06-13583602 of mailen via [email protected]. Klik op de onderstaande oranje button voor meer informatie over de scharrelpeuters.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Kinderopvang Zon!. Meer over Kinderopvang Zon! ontdekken?

Kinderopvang Zon! kinderopvang

Geopend07:30 - 18:30

Lookwatering 62, Den Hoorn

Bekijk meer:kinderopvang

adv.