Deze 6 types kom je ieder jaar tegen tijdens Koningsdag

Door Chantal Deen 24 april 2019

Zaterdag 27 april is het weer Koningsdag. Op deze nationale feestdag wemelt het van de meest bonte types. Chantal heeft haar stereotyperingsmachien weer eens afgestoft en legt haarfijn uit wat je allemaal voor je kiezen krijgt als je tijdens Koningsdag de straat op gaat. 

Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

De ex-kroegtijgers

Money Orange GIF by Staatsloterij - Find & Share on GIPHY

Deze types waren vroeger niet weg te slaan uit het nachtleven van Delft of een andere stad. De zon op zien komen, dat was het motto. Tegenwoordig hebben ze een man/vrouw en kinderen thuis en kunnen ze niet zomaar weg. Slechts een paar keer per jaar duiken ze het feestgedruis in en drinken met gemak weer een meter bier. Een oranje outfit en veel schmink hoort daar natuurlijk bij. Ze verplaatsen zich vaak in groepen en gaan naar bandjes kijken in de stad. Dansen en meezingen met zoveel mogelijk geluid hoort daarbij. Ze mijmeren terug naar de tijd waar de wereld nog aan hun voeten lag. Om middernacht zijn deze nachtvlinders gevlogen naar hun stulpjes want de volgende ochtend moeten ze weer vroeg op om hun addergebroed te vermaken.

De kleedjesmoeders

Make It Rain Girl GIF by YoungCapital - Find & Share on GIPHY

Dit type is te herkennen aan de King Louie jurk of Desigual outfit met stoere laarzen eronder, voor het gemak. Als een geroutineerde marktkoopvrouw spreiden ze voor dag en dauw het oude picknickkleed uit en plaatsen smaakvol het ongewenste speelgoed van de kinderen. Om de kinderen meer kans op goede verkoopcijfers te geven, hebben ze er een grabbelton bij gezet. Dit type is meer bezig met de verkopen van de meegebrachte huisraad dan hun zoon of dochter zelf. En afdingen, daar doet deze keiharde handelsvrouw niet aan. Naast de handel hebben ze ook koffie en koeken bij en ook de broodtrommeltjes zijn gevuld met versnaperingen. Aan alles is gedacht. Voor het ultieme oranjegevoel is er een frivool Nederlands vlaggetje op de wang geschminkt. Dit type gaat pas naar huis als de complete speelgoed erfenis is verkocht.

De studenten

Dit type start op Koningsnacht met een biertje of tien. Feestend de nacht door en nooit meer naar huis, dat is het motto. Je kunt ze aantreffen als je een kleedje aan het leggen bent rondom de Oude Kerk. Daar wil dit type wel eens rondzwalken. ‘s Avonds een student, ‘s ochtends ook een student. Fruitig, maar niet geheel fris kom je dit type in de ochtend gewoon weer tegen met een blad oranje bitter in zijn hand. Je krijgt met liefde een glaasje van dit oranje bitter als je meezingt en hoezée voor de koning roept. Koninklijker dan dit voor het niet. Ergens rond het middaguur gaan ze een uiltje knappen om tegen de klok van vier uur weer met hervonden moed de Koningsdagviering tot een goed einde brengen.

De onderhandelaar

Dit type heeft maar één doel: de beste koopjes scoren. Hij of zij is op voor dag en dauw op pad om als eerste de kleedjes te kunnen bekijken. Ze doen snel een eerste inspectieronde om daarna hun slag te slaan. Videobanden, cd’s en andere uitstervende spullen is bij dit type zeer in trek. Afdingen zit in hun bloed. Voor nog geen tien cent koopt de onderhandelaar een videoband van Bassie en Adriaan, kom daar nog maar eens om. Beduusd blijven de Delftse kindertjes achter als dit type zijn slag heeft geslagen. Met de tas vol pronkstukken keert dit type huiswaarts, nog voordat het echte feestje goed en wel in begonnen.

Het koningsgezinde feestbeest

Dit type heeft de oranje spullen keurig gewassen. Een oranje- shirt, boa, muts en zonnebril behoren tot de garderobe van Koningsdag. Het hele huis is oranje en de Nederlandse vlag hangt mooi gestreken. De tompouces zijn bij Stoffer gehaald en de televisie staat al aan voor het verslag van de Koninklijke familie. Eerst wordt alles bekeken, van de kleding van Maxima tot aan de dansjes en liedjes van de Nederlandse kinderen in de plaats van het bezoek. Als Willem Alexander en Maxima op huis aan gaan, gaat dit type nog even de stad in. Maar niet voordat de tompouces op zijn.

De, ik doe helemaal niets aan Koningsdag maar ben er wel

Dit type is te herkennen aan het monumentale slechte humeur wat hij/zij met zich meedraagt. Alles is stom aan Koningsdag: Waarom hebben we überhaupt nog een monarchie, dat moesten we maar eens afschaffen. Dit is geen feestdag maar een nationaal zuipfestijn. Ze vinden er veel van. Het eten en drinken is te duur. Om nog maar te zwijgen over de drukte. Toch kan dit type het niet laten om zijn gezicht in de stad te laten zien. Misschien woedt er diep van binnen toch een oranjekoorts bij dit type.

Meer over Koningsdag 2019

koningsdag 2019 in delft

Koningsdag 2019 in Delft: programma, plassen en andere praktische info

Nog even en dan kunnen we ein-de-lijk onze mooiste oranje outfit uit de kast toveren voor Koningsdag...
koningsdag delft 2018

Regenjas of zonnebril? Dit wordt het weer tijdens Koningsdag 2019 in Delft

Koningsdag is één van de leukste dagen van het jaar. Maar het maakt wel een groot verschil of het re...
Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.