Marie-Antoinette helpt ouderen in Delft: ‘Je kunt het verschil al maken met de kleine dingen’

Aangeboden door Saar aan Huis

Vestigingsmanger Marie Antoinette | Foto: Saar aan Huis

Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat 1 op de 3 mensen mantelzorger is? In Delft zijn er veel mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, zowel mantelzorgers als hulpvragende ouderen. Vestigingsmanager Marie-Antoinette van Straten van Saar aan Huis in Delft wil daar het verschil in maken met aanvullende mantelzorg.

Saar aan Huis kun je zien als een aanvulling op thuis- en mantelzorg. “Het grote verschil is dat wij de cliënt helpen met informele zorg. Wat ik daar mee bedoel: we houden ze gezelschap, helpen met het doen van boodschappen, koken en blijven soms ook eten”, vertelt Marie-Antoinette.

Beste beslissing van mijn leven

Marie-Antoinette heeft voordat ze bij Saar aan Huis ging werken altijd in loondienst gewerkt. “In de tweede helft van mijn werkende leven wilde ik graag wat terugdoen voor de maatschappij. In de coronatijd zag ik de situatie in de verpleeghuizen en wilde me daar graag voor inzetten.” Ze kwam toen in contact met de oprichtster van Saar aan Huis en gaf haar leven een twist. Ze ging bij Saar aan Huis aan de slag. “Dat is een van de beste beslissingen van mijn leven geweest.”

Mantelzorgers ontlasten

Een Saar of een Bram, de mannelijke aanvullend mantelzorger, zijn eigenlijk een manusje van alles. Zij doen met veel plezier de alledaagse dingen voor of samen met iemand die hulp nodig heeft. “Je kunt het verschil al maken met de kleine dingen: een wandeling, een gezellig gesprek of een lekkere maaltijd. We vinden vooral het welzijn van mensen erg belangrijk en ontlasten daarmee de mantelzorgers, oftewel de familie.”

Nieuwe Saars

Er zijn veel cliënten met verschillende diagnoses, zoals bijvoorbeeld dementie. De verpleeghuizen zitten vol en mensen willen het liefst thuis blijven wonen. Daarom zijn er steeds meer Saars of Brammen nodig. Marie-Antoinette vertelt dat iedereen welkom is om te komen solliciteren voor de functie van Saar of Bram. “Als je hart maar op de juiste plek zit en je graag anderen wil helpen. Daarbij is het fijn als je het niet als werk ziet, maar juist als plezier. Het werken als Saar of Bram levert écht veel energie op.”

“De intrinsieke motivatie van onze mensen is heel hoog. Als je iets graag wil, kost het weinig tot geen energie. Onze mensen zijn onuitputtelijk. Ze hebben hart voor hun werk en veel fijne momenten.”

Eigen inbreng

Een Saar kan haar werk zelf inrichten, ze mag zelf haar ideeën tot leven brengen. “Als ze dit maar afstemt met de cliënt. Dat maakt het werk gevarieerd, maar ook vrij. De Saars en Brammen hebben echt het gevoel dat ze ertoe doen en een verschil maken. Dat geeft veel energie. Hoe fijn is dat?”

Samen

Als Saar of Bram werk je veel samen met collega’s. Zo ook bij een recente cliënt van Marie-Antoinette. “We helpen nu een mevrouw van 94 jaar. Ze heeft geen familie, alleen een netwerk vanuit de kerk. Daar zorgen we nu 24 uur per dag voor. Het hele team pakt dat op. De één gaat wekelijks met haar naar de kerk, de ander bezoekt samen het familiegraf. We doen het echt met elkaar. Dat is geweldig om te zien. Er heerst een enorm teamgevoel. De oudste Bram die bij ons werkt is 83 jaar en nog hartstikke fit. Het is een win-win situatie: hij kan iemand helpen en heeft zelf ook weer iets te doen iedere week.”

Reacties van families

Niet alleen de cliënt wordt geholpen, maar ook de familie. Zij kunnen door de hulp van Saars en Brammen weer gewoon familie zijn. “Ze komen meestal pas met ons in contact als het eigenlijk al sprake is van overbelasting. Dan horen we vaak dat ze eerder van ons bestaan hadden willen weten. Alles wat je doet vinden ze fantastisch, want je neemt het van ze over. Alle beetjes helpen.”

Leuke dingen

Het grote voordeel van Saar aan Huis is dat mensen langer prettig thuis kunnen wonen. “We doen alleen maar leuke dingen met de cliënt of pakken klusjes op. De eenzaamheid wordt minder en ze hebben het naar hun zin met de Saars en Brammen. Mensen verdienen dat”, vertelt Marie-Antoinette. “Het is een must dat Saar aan Huis bestaat. Door de wisselingen die door zijn gevoerd in de zorg is er te weinig plaats in de verzorgingshuizen, maar er is niets anders bedacht om het op te vangen. Gelukkig kunnen wij dat wél.”

Saar nodig of worden?

Ben jij of ken jij iemand die de hulp van een Saar kan gebruiken? Vraag dan nu aanvullende mantelzorg aan van Saar aan Huis. Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Marie-Antoinette en zou je zelf graag de handen uit de mouwen willen steken bij ouderen thuis? Meld je dan snel aan als Saar.

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Huisartsenpost in Delft: hier kun je terecht”

Huisartsenpost in Delft: hier kun je terecht

Ga naar “Insidertip: bij The Harvest eet je superlekker én gezellig (en het is nog gezond ook!)”

Insidertip: bij The Harvest eet je superlekker én gezellig (en het is nog gezond ook!)

Aangeboden door The Harvest

The Harvest Delft
Ga naar “Elke dag stralen: 5 tips voor een mooie, jonger uitziende huid”

Elke dag stralen: 5 tips voor een mooie, jonger uitziende huid

Aangeboden door Huid & Laser Kliniek Delft

Huid en laser delft

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99”

Alle A-merk mondverzorging* van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Twee rechterhanden gezocht!”

Twee rechterhanden gezocht!

 • Kunstwacht
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night”

Schotse avond in De Waag Delft – Burns Night

 • De Waag
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Feestelijke winter van Vivaldi en anderen”

Feestelijke winter van Vivaldi en anderen

 • ConcertoValiante
 • 4 februari 2023

Topper

Ga naar “Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!”

Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!

 • 38CC
 • T/m 19 feb

Topper

Ga naar “Theater matinee – ensemble Camerata Delft”

Theater matinee – ensemble Camerata Delft

 • T/m 11 feb
Ga naar “Kindervoorstelling Sneeuwwitje”

Kindervoorstelling Sneeuwwitje

 • Van 11 feb t/m 12 mrt