Geflopt! De coronapolsbandjes waren geen succes in Delft
Zijn deze houten blokhutten in de binnenstad je weleens opgevallen? Helaas: het waren het geen après-ski hutjes, maar afgiftepunten van…
Het gaat niet de goede kant op met de besmettingscijfers en dat betekent dat Mark en Hugo vrijdagavond weer in moesten grijpen. De horeca werd, net als in eerdere lockdowns, de dupe. Iedereen moet vanaf zaterdag na 20.00 uur weer naar huis. We maakten een rondje langs Delftse restaurants en cafés om de stemming te peilen.
Wat opviel is dat veel horecaondernemers niet wilden reageren. Ergens begrijpelijk, want ondertussen is de hele pandemie een gevoelig onderwerp geworden. Diverse ondernemers gaven aan geen reactie te geven door angst voor kritiek. Een medewerker van de bediening op Beestenmarkt vertelde ons overigens wel kort en bondig wat hij van de nieuwe maatregelen vindt: “ontzettend kut natuurlijk!”
Eigenaar van De Gist en De Beierd Willem was wel bereid een reactie te geven: “Ik denk dat deze maatregelen de plank volledig misslaan. Als je kijkt naar hoe weinig besmettingen er bij de horeca vandaan komen, is het vreemd dat juist de regels in de horeca weer worden aangescherpt”. “Handig is het in elk geval niet. Ik had veel liever teruggegaan naar de maatregelen die voorheen golden: open tot uiterlijk 00.00 met 1,5 meter afstand.”
Ook spraken we de eigenaar van LEF: “De tranen staan me echt in mijn ogen: elke keer is de horeca de gebeten hond. Terwijl wij ons telkens keurig aan alle maatregelen houden. Het is balen en ik ben ook een beetje boos. Alles liep nét weer op rolletjes en voelde bijna weer zoals vanouds. Ik vind het vooral ook heel rot voor ons personeel.” Toch hopen eigenaren Bart en Jeroen niet dat er protesten komen en de regels niet goed worden nageleefd: “Dan gaat het alleen nog maar langer duren.”
Een horeca-ondernemer die liever anoniem wil blijven, gaf ook een eerlijke reactie: “De regels blijven veranderen en dat kost ons zoveel energie. Ik baal er natuurlijk van en de moed zakt me steeds verder in de schoenen. Ik ben bang dat deze regels veel langer gaan gelden dan drie weken, zoals nu aangekondigd. Mijn verwachting is dat dit minstens drie maanden zo blijft: het is een kwestie van overleven.”
Toch is het niet allemaal kommer en kwel: tijdens onze ronde langs de horecazaken komen gelukkig ook al tijdelijke oplossingen voorbij. “Bij de Beierd opent de keuken normaal pas rond 18.00 uur”, vertelt Willem, ” Nu met deze maatregel, vervroegen we dit in elk geval naar 17.00″. Willem verwacht dat meer restaurants in Delft de openingstijden van hun keuken zullen vervroegen.
Ook Bart en Jeroen van restaurant LEF zijn al bezig met de alternatieven: “Balen is het sowieso, maar wij houden onze kop omhoog. We willen nu overdag meer organiseren, dus denk aan glühwein, een knus vuurtje en kaasfondue.”
In onze gids
Populaire rubrieken