Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uitvaartcentrum de Schakel geeft antwoorden over uitvaarten in coronatijd

Aangeboden door Uitvaartcentrum De Schakel 27 oktober 2020

De coronamaatregelen hebben treurig genoeg ook invloed op de uitvaartbranche. Samenkomen met de hele familie, de vriendengroep en meer bekenden van de overledene is niet altijd mogelijk. Bert van Proosdij uitvaartondernemer bij uitvaartcentrum de Schakel, vertelt over wat er allemaal wel kan.

“Het is ontzettend lastig om in deze tijd, in alle rust, een uitvaart te regelen”, geeft Bert toe. “Doordat je vastzit aan allerlei beperkingen.” Bijvoorbeeld dat er tijdens condoleances en uitvaarten een maximaal aantal mensen samen kunnen komen. “Die aantallen verschillen per locatie, want je moet wel de ruimte hebben om afstand te kunnen houden.”

Uitnodigingen

“Advertenties worden nog wel geplaatst in kranten. Ter kennisgeving, dus zonder uitnodiging. Omdat er anders te grote groepen op de uitvaart afkomen”, legt Bert uit. “Bij het verzenden van rouwkaarten wordt er in deze periode vaak gekozen voor twee aparte kaarten. Eén met en één zonder uitnodiging om grote groepen te voorkomen.”

Opbaren en afscheid nemen

“Het is mogelijk om een overleden persoon thuis of in een verzorgingshuis op te baren”, zegt Bert. “Maar ook bij ons in uitvaartcentrum de Schakel is dat mogelijk. We werken in tijdsblokken en laten mensen gedoseerd, vaak in groepjes van maximaal tien personen, afscheid nemen. In de Schakel hebben wij de beschikking over een 24-uurs ruimte. Tijdens deze coronaperiode wordt hiervoor geen meerprijs berekend. De nabestaanden krijgen een sleutel en kunnen dan op een voor hun gepast moment afscheid nemen. Zo vaak als zij willen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Fred Leeflang

Condoleren

“Handen schudden of een schouderklopje, dat is not done“, vertelt de ondernemer verder. En dat is, vooral tijdens een uitvaart, erg onmenselijk. Het voelt onnatuurlijk. “Niet alleen de uitvaartbegeleiders, maar ook onderling moeten nabestaanden afstand houden. Het is aan ons om hierin een oogje in het zeil te houden.”
Een lastige taak. “Omdat je moet schakelen tussen emoties en de maatregelen”, legt Bert uit. “In de zomer leken de maatregelen wat te versoepelen, maar op dit moment zijn ze weer aangescherpt. Gelukkig hebben de meesten mensen respect voor de regels.”

Koffietafel

Mag je na de dienst samenkomen bij de koffietafel? Dat kan bij het uitvaartcentrum zelf, want uitvaartcentra en crematoria zijn uitgezonderd van de horecasluiting. Bert: “Na de uitvaartplechtigheid zetten wij de consumpties klaar. Bezoekers en nabestaanden hebben dan een zitplaats en verplaatsingen worden zoveel mogelijk beperkt.”

De Schakel

Uitvaartcentrum De Schakel is een klein, intiem uitvaartcentrum midden in Delft. Bert legt uit: “Uiteraard houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM en kan je hier voldoende afstand houden. We willen graag voor de nabestaanden een uniek en onvergetelijk afscheid creëren. Dat geeft ons een gevoel van voldoening in deze moeilijke en onzekere coronaperiode.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Uitvaartcentrum De Schakel. Meer over Uitvaartcentrum De Schakel ontdekken?

Uitvaartcentrum De Schakel uitvaartcentra

GeopendHele dag

Muyskenlaan 1, Delft

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.