Coronavirus in Delft: een tijdlijn van alle belangrijke gebeurtenissen

Door het coronavirus bárst het van de nieuwtjes. Omdat we snappen dat het soms allemaal een beetje snel gaat, vatten we in dit artikel de belangrijkste gebeurtenissen samen in chronologische volgorde. We vullen dit artikel aan op het moment dat er nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt of er ander belangrijk nieuws is.

Let op! Dit artikel wordt niet langer geupdate. Wil je alles weten over het coronavirus in Delft en #Delftstartop? Kijk dan hier. 

Woensdag 6 mei: versoepeling, terrassen, kappers en bibliotheek langzaam weer open

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Delftenaren. Het kabinet heeft de versoepeling van een aantal coronamaatregelen aangekondigd. Niet alleen kapsalons gaan binnenkort open, volgende maand kunnen we – met anderhalve meter afstand – weer op het terras zitten. We vroegen om de eerste reacties bij de Delftse ondernemers: “Laten we met zijn allen zorgen dat we hier goed uitkomen.” Hier lees je meer.

Dinsdag 21 april: Scholen en kinderopvang per 11 mei weer open

Kinderen mogen vanaf maandag 11 mei weer naar de basisschool. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt tijdens de langverwachte persconferentie. Verder moeten we nog even geduld hebben: de overige coronamaatregelen worden met vier weken verlengd. We vroegen Delftenaren hoe zij het vinden dat de scholen weer open gaan. Hier lees je meer. 

Vrijdag 17 april: 5 doden voor corona in Delft, 95 besmettingen bekend

Vanuit de regering zijn er in de tussentijd geen extra maatregelen aangekondigd of zijn de huidige maatregelen gewijzigd. Het blijft daarom relatief rustig met corona-nieuws afgelopen week. Wel heeft het RIVM inmiddels het aantal overledenen per gemeente naar buiten gebracht. In dit artikel zie je in kaart hoe het staat met het aantal doden door het coronavirus in Delft en omstreken. Er zijn inmiddels 95 patiënten met het coronavirus bekend bij de GGD in Delft. Het werkelijke aantal zal hoger liggen; niet iedereen wordt meer getest.

Een groep studenten van de TU hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan een beademingsapparaat voor op de IC’s in Nederland. Premier Rutte kwam afgelopen woensdag een kijkje nemen. 

Woensdag 8 april: Zomers weer, stad afgelopen dagen stil

Inmiddels zijn we ruim een week verder en blijft alles vrijwel hetzelfde. Het mooie weer is voor sommige mensen een uitdaging, maar over het algemeen wordt er goed geluisterd naar het advies van de regering: blijf thuis. Het RIVM publiceert sinds 31-03-2020 niet meer het aantal geregistreerde besmettingen zoals voorheenmaar het enkel het aantal ziekenhuisopnames naar woongemeente per 100.000 inwoners. Het RIVM neemt hiervoor de meldingen aan de GGD Haaglanden als basis. Op woensdag 8 april staat de teller op 31. Dat zijn er negen meer dan een week eerder; op 31 maart waren er 22 Delftenaren met coronavirus in het ziekenhuis opgenomen.

Het paasweekend komt eraan en daar hebben een aantal bakkers in Delft wat op bedacht: zij bezorgen je paasontbijt of -brunch thuis. Kerken doen de paasdiensten online.

Dinsdag 31 maart: Maatregelen verlengd tot en met 28 april

Alle maatregelen die golden tot 6 april zijn verlengd tot 28 april. Dat betekent dat scholen, horecazaken, sportclubs en meer nog vier weken langer dicht zijn. Het verbod op evenementen blijft voorlopig tot 1 juni van kracht. We peilden de eerste reacties bij Delftenaren in dit artikel.

Donderdag 26 maart: Aantal bevestigde besmettingen op 25, andere markt en deurbeleid

De afgelopen dagen is het aantal bevestigde besmettingen in Delft toegenomen. Afgelopen maandag stond de teller nog op 16, inmiddels zijn er 25 besmettingen bevestigd. De maatregelen die afgelopen maandag werden aangekondigd door de regering, krijgen ook in Delft steeds meer vorm. Zo bestaat de warenmarkt deze donderdag alleen nog maar uit kramen met etenswaar en is de markt verspreid over de Markt, Burgwal en Brabantse Turfmarkt om zo voldoende ruimte te creeëren. Alle winkels in Delft hebben een deurbeleid opgelegd kregen. Meer lees je hier. 

Maandag 23 maart: Evenementen tot 1 juni verboden, regels aangescherpt

Alle evenementen en samenkomsten in Nederland worden tot 1 juni verboden. Dat is vandaag bekend gemaakt in de persconferentie. Dit betekent ook dat er heel veel evenementen in Delft niet doorgaan, zoals Koningsdag en de Golden Tenloop. In dit artikel lees je meer.

Verder worden de maatregelen aangescherpt. Als blijkt dat drie of meer Delftenaren niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. De burgemeester krijgt meer bevoegdheid. In dit artikel lees je meer.

Vrijdag 20 maart: Albert Heijn doet seniorenuurtje, inmiddels 9 gevallen in Delft

RIVM heeft vrijdagmiddag nieuwe cijfers uitgebracht over bevestigde besmettingen met corona. In Delft is het cijfer inmiddels opgelopen tot 9. In Rijswijk staat de teller op 4, in Pijnacker-Nootdorp zijn inmiddels 11 personen positief getest en in Midden-Delftland 2.

Supermarktketen Albert Heijn heeft vanaf maandag een speciaal uurtje voor ouderen. Mensen van boven de 70 kunnen dan op werkdagen tussen 07.00 en 08.00 uur terecht voor hun boodschappen voordat de winkel voor iedereen opengaat.

Ondernemers in Delft hebben het zwaar. Horeca en sportscholen moeten verplicht dicht, winkels sluiten ook óf hebben weinig klandizie door de rust op straat. In dit artikel verzamelden we een aantal manier waarop je Delftse ondernemers toch een handje kunt helpen in deze roerige tijd.

Donderdag 19 maart: Ziekenhuis heeft mondkapjestekort en steeds meer winkels dicht

Het Reinier de Graaf ziekenhuis kampt met een tekort aan mondkapjes, zoals veel ziekenhuizen en zorginstellingen. Zij doen daarom een oproep aan ondernemers voor ongebruikte mondmaskers in gesloten verpakkingen. Meer lees je hier. 

Winkels mogen volgens de officiële richtlijnen nog openblijven, maar maken steeds meer zaken in Delft de moeilijke keuze om de deuren te sluiten. Zowel veel ketens als verschillende kleine ondernemers zijn je tot nader orde niet van dienst in de fysieke winkels. In dit artikel lees je meer. De warenmarkt blijft daarentegen wel doorgaan. Hier lees je meer. 

Ondertussen werken er veel Delftenaren thuis. Hoe dat eruit ziet, zie je hier. 

Dinsdag 17 maart: Steeds meer creatieve oplossing en mooie gebaren

Inmiddels lijken we met zijn allen van de eerste schrik bekomen en ontstaan er steeds meer mooie en handige initiatieven. Zo gaan veel ondernemers bezorgen nu hun restaurant gedwongen dicht is. Er zijn zelfs ondernemers die zich ondanks alle ellendige júist inzetten voor een ander. Mooi om te zien!

Hoewel meeste scholen en kinderopvanglocaties dicht zijn, mogen ouders met vitale beroepen hun kind nog wel naar de opvang brengen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt en hoe Delftse kinderopvanglocaties daarmee omgaan.

Zondag 15 maart: Scholen en horeca gaan dicht, besluit het kabinet

In de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zullen scholen, horeca, kinderopvang, sauna’s, coffeeshops en sport- en seksclubs sluiten. Dat is zondagmiddag bekend gemaakt. In overleg met medische specialisten, het RIVM en het onderwijs heeft het kabinet deze nieuwe maatregel getroffen. In dit artikel lees je onder meer wat de Delftse ondernemers daarvan vinden.

Vrijdag 13 maart: Meer Delftse maatregelen, man (90) in isolatie

In navolging van de verscherpte maatregelen, ondernemen meer Delftse instellingen en ondernemingen stappen. Zo sluit Museum Prinsenhof zijn deuren, zijn alle sportcompetities stilgelegd en verplaatsen Theater de Veste en het Rietveld Theater verschillende voorstellingen. In verschillende supermarkten wordt flink gehamsterd. Op de redactie kwamen al meerdere foto’s binnen van lege pastaschappen. Volgens de brancheorganisatie van supermarkten is dat nergens voor nodig.  “Ik snap dat die persconferentie wat met mensen doet, maar er is echt geen reden tot zorg”, verzekert een woordvoerder het AD. “Het gaat hartstikke goed met de bevoorrading en de logistieke werkzaamheden. Vrees voor lege schappen is echt niet nodig.” In dit artikel laten we je zien hoe het met de schappen van een supermarkt in Delft staat.

Vrijdagmiddag werd bekend dat er een tweede Delftse patiënt is. Het gaat om een man van 90. De man ligt in het ziekenhuis in isolatie. In totaal staat de teller in de Haagse regio nu op 19 patiënten. Drie zijn inmiddels genezen.

Donderdag 12 maart: Landelijke maatregelen en Delftse maatregelen

Op dit moment is er in Delft één besmetting bekend. Toch zijn er in de regio steeds meer gevallen, in totaal zijn het er momenteel 15 in Regio Haaglanden. Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport) en Jaap van Dissel (RIVM) hebben donderdagmiddag 12 maart nieuwe maatregelen in de strijd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus aangekondigd. De maatregelen gelden tot 31 maart. Het kabinet vraagt mensen zo veel mogelijk thuis te werken en bij klachten thuis te blijven. Alle bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers zijn vanaf nu verboden. In Delft heeft dat logischerwijs ook effect op van alles: zo hebben TU, Haagse Hogeschool en InHolland besloten alle colleges en tentamens af te lassen. Ook Pathé, Monkey Town en andere plekken waar veel mensen komen passen hun beleid aan. Je leest hier meer over in dit artikel. Let op: dit artikel bevat inmiddels deels verouderde informatie en adviezen! 

Zondag 1 maart: vragen en antwoorden over het coronavirus in Delft

Rondom de besmetting in Delft zijn veel vragen ontstaan. In dit artikel proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden. Let op: dit artikel bevat inmiddels deels verouderde informatie en adviezen! 

Zaterdag 29 februari: Eerste patiënt uit Delft

Twee dagen nadat het virus voor het eerst in Nederland opdook, werd er ook COVID-19 bij een Delftse vrouw van 23 vastgesteld. De vrouw verblijft in thuisisolatie en heeft milde klachten. Ze was een week eerder in Noord-Italië geweest. Je lees er meer over in dit artikel. Let op: dit artikel bevat inmiddels deels verouderde informatie en adviezen! 

Meer uit ons Delftse coronavirusdossier: 

 • Coronavirus in Delft: de stand van zaken en alle nieuwtjes op een rij

  Het coronavirus is al een aantal weken het gesprek van de dag. In dit overzichtsartikel houden we per onderwerp de...

Meer in deze categorie

Corona

Ga naar “XL-teststraat bij Delft gaat dicht: dit moet je weten”

XL-teststraat bij Delft gaat dicht: dit moet je weten

Ga naar “Laatste coronamaatregelen vervallen: mondkapje mag af en geen test meer bij grote Delftse evenementen”

Laatste coronamaatregelen vervallen: mondkapje mag af en geen test meer bij grote Delftse evenementen

coronamaatregelen mondkapje
Ga naar “Terugblik: eerste coronabesmetting in de regio was een Delftse”

Terugblik: eerste coronabesmetting in de regio was een Delftse

In onze gids

Ga naar “Jans Delft”

Jans Delft

 • Brabantse Turfmarkt 87
 • Lunch
 • Gesloten
  4,5
  (458)

Nu gesloten

4,5
(458)

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99”

Ugg pantoffels 36 t/m 41 € 64,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker zorgwinkel”

Verkoopmedewerker zorgwinkel

 • Vegro Zorgwinkel
 • Parttime

Topper

Ga naar “Repromedewerker”

Repromedewerker

 • Luba Uitzendbureau Delft
 • Fulltime/Parttime
luba uitzendbureau delft

Agenda

Ga naar “Survival Run Outdoor Valley”

Survival Run Outdoor Valley

 • Outdoor Valley
 • 16 oktober 2022

Topper

Ga naar “Outdoor Valley Obstacle Run ”

Outdoor Valley Obstacle Run 

 • Outdoor Valley
 • 23 oktober 2022

Topper

Ga naar “Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!”

Winterdip voorkomen? Doe mee met Runningtherapie!

 • Runningtherapie Iris
 • Van 10 okt t/m 2 jan

Topper

Ga naar “Lichtjesavond Delft”

Lichtjesavond Delft

 • 13 december 2022
lichtjesavond kerstboom
Ga naar “Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano”

Spirit U All- Solotentoonstelling Shertise Solano

 • 38CC
 • Van 8 sep t/m 30 okt

Topper