Zo ziet Delft er over 20 jaar – waarschijnlijk – uit

Door Iris Olsthoorn 14 september 2018

Delft is enorm aan het groeien en dat blijft nog wel een tijdje zo. In 2040 heeft onze stad naar verwachting ruim 24.000 meer inwoners dan nu. Die mensen moeten toch ergens wonen, studeren, picknicken en shoppen – en dus ziet Delft er over een jaar of twintig héél anders uit. Wellicht wat lastig voor te stellen, maar met deze plaatjes komen we een heel eind:

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

Drie grote gebouwen op het stationsplein

Over twintig jaar weten we niet beter: dan staat de drie gebouwen Antoni, Procelyne Poort en The Studenthotel er inmiddels al wat jaartjes. Nu valt vooral ‘de glasbak’ nog op als je op het stationsplein staat, maar dat duurt niet lang meer. Er komen drie grote gebouwen bij, die alle drie gebruikt worden om te wonen én te werken. Met de bouw van Antoni zijn ze inmiddels begonnen, de bouw van The Student Hotel begint eind 2018 en de Porcelyne Poort moet ook rond 2020 af zijn.

Antoni / Beeld: Spoorzone Delft
De Porcelyne Poort / Foto: Van Dongen - Koschuch Architecten
The Student Hotel / Foto: Nieuw Delft

Compleet nieuwe woonwijk midden in Delft

Inmiddels is de bouw van nieuwe huizen in de Spoorzone al een flink tijdje bezig en is er al een compleet nieuw wijkdeel verrezen in de Coendersbuurt. Maar dat is nog lang niet alles. Over twintig jaar is álles wel echt klaar en vind je nog veel meer nieuwe stulpjes: een appartementencomplex met kinderspeelparadijs op het dak, wijk Guldenwater met 177 appartementen en zeven megahuizen, duurzame woningen in ‘PoortMeesters‘ en een verpleeg- en wooncentrum van Pieter van Foreest. Kortom: genoeg huizen om officieel een compleet nieuwe wijk aan Delft toe te voegen.

Appartementen en huizen van Guldenwater. Foto: Ballast Nedam Development
Het kinderparadijs. Foto: Nieuw Delft
Poortmeesters. Foto: Nieuw Delft

De Schieoevers

Foto: Delfts Schiekwartier

Niet alleen in het centrum van Delft wordt er flink bijgebouwd, ook langs de Schieoevers ziet het er over een aantal jaren heel anders uit. Er komt een wijk bij genaamd Delfts Schiekwartier, waar 200 woningen voor studenten, senioren, gezinnen en starters worden gebouwd. Ook de Schiehallen worden aangepakt: hier wordt een groot woon-werkgebied van gemaakt. De oude Schiehallen gaan niet tegen de vlakte, maar het pand wordt wel herontwikkeld. 

Ons eigen ‘Central Park’

Nu hebben we de Delftse Hout, het Wilhelminapark en Kerkpolder – maar over twintig jaar weten we niet beter of het Van Leeuwenhoekpark hoort ook in dat rijtje. In dit park (van vijf voetbalvelden lang!) staan straks speeltoestellen, vlindertuinen, sportveldjes en horecaterrassen. Over een jaar of zeven kunnen we er voor het eerst terecht.

Een sfeerimpressie. Foto: Nieuw Delft
Afbeelding: Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten

Superhoge toren in Tanthof

Het iconsiche TU-gebouw EWI is over twintig jaar misschien wel tegen de vlakte. Gelukkig krijgen we er wel een herkenbaar gebouw aan de skyline van Delft voor terug: The Leo. De woontoren van zeventig meter hoog komt op de Tanthofdreef te staan. Er komen 250 appartementen in en er is 25.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte. Het is nog niet helemaal bekend wanneer de bouw begint, maar we gokken dat het gebouw er binnen twintig jaar toch wel staat.

Foto: MVSA Architects, Certitudo Capital

Reinier de Graafweg op de schop

bethelpark
Zo gaat Foto: Borghese Real Estate

Voor de Reinier de Graafweg en de omliggende wijk zijn ook veel plannen. Nu het nieuwe ziekenhuis er staat, is er namelijk veel plek vrijgekomen. Ze gaan daarom niet alleen een nieuwe woonwijk bouwen, ook de weg wordt aangepakt (filmpje!). Dat is nodig omdat we straks direct van de A4 naar de Westlandseweg kunnen rijden. En dat is niet alles – er komt misschien ook een trambaan over deze weg. Een hele verandering, dus!

Sebastiaansbrug

De Sebastiaansbrug is al een tijd lang toe aan vernieuwing. Binnenkort begint de bouw van de nieuwe brug echt. Dat wordt even flink afzien, want we moeten dan héél lang omrijden. Maar over twintig jaar zijn we dat leed al lang vergeten en weten we niet beter dan dat we met de tram over de brug naar de TU kunnen!

Planten tegen de zijkant en goede fietspaden
Zo gaat de nieuwe brug er straks uitzien

Delft-Zuid wordt meer een ‘echt’ station

Delft-Zuid is nu eigenlijk maar een gek stationnetje waar de trein maar twee keer per uur stopt. Maar daar komt de komende jaren verandering in: er komen vier sporen, er stopt straks elke tien minuten een trein en de hele stationsomgeving wordt aangepakt. Volgens eerdere planning zou de boel in 2021 al af moeten zijn, maar wij hebben zo’n idee dat het nog wel eens langer kan gaan duren.

En nog veel meer

Er gaat natuurlijk nog véél meer veranderen in Delft de komende twintig jaar. Zo komen er woningen bij langs de Buitenhofdreef, wordt de Bomenwijk helemaal vernieuwd en gaan de Martinus Nijhofflaan en Voorhofdreef op de schop. Maar helaas hebben we daar (nog) geen plaatjes van. Ben jij meer bouwtekeningen of ontwerpen tegen gekomen? Laat het ons weten!

<< < Pagina 1 / 9 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.