Zo jammer: deze gebouwen in Delft hadden nooit gesloopt mogen worden

Door Iris Olsthoorn 7 november 2018

Delft heeft een prachtige oude binnenstad, maar sloopmachines hebben toch veel gebouwen opgegeten. Soms vinden we dat niet erg en soms balen we er tientallen jaren later nog steeds van. We maakten een lijstje. Deze toffe gebouwen hadden wat ons betreft nóóit gesloopt mogen worden:

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Deze oude poort

poorten
Het was een groot, imposant fort

De Oostpoort is een van de mooiste bouwwerken van Delft, als je het ons vraagt. Maar wist je dat er vroeger nog zeven andere mooie stadspoorten bestonden in Delft? Ze zijn allemaal gesloopt in de 19e eeuw om ruimte te maken voor de uitdijende stad. Eén van die poorten was wel heel bijzonder: de Waterslootse poort. Als we de geschiedschrijvers mogen geloven, was dit de allermooiste poort die er bestond. De poort had twee grote torens die overal bovenuit staken en was versierd met schoorstenen, gevels, leeuwen en griffioenen. Het lag op de plek waar nu het Bolwerk ligt. Als deze poort niet gesloopt was, zou dit nu dé eyecatcher van Delft zijn.

Delft had vroeger 8 stadspoorten en zo zag dat eruit

Deze enorme kerk aan de Voorstraat

Hippolytus kerk verwersdijk
De gesloopte Hippolytuskerk

Delftenaren die ouder zijn dan 43 jaar, weten het misschien nog wel: tot 1974 stond er een gigantische kerk aan de Voorstraat. Anno 2018 is er alleen nog een toegangshek dat aan het bestaan van deze kerk herinnert. Toen het aantal kerkgangers drastisch terugliep, was er geen andere oplossing dan de sloop van de kerk. Eeuwig zonde, want in oude kerken kan je hele toffe dingen bouwen – een poppodium bijvoorbeeld.

Vroeger stond er een énorme kerk aan de Voorstraat

Bacinol

Foto: EnlightmentArts

De meeste Delftenaren zullen zich het nog wel herinneren: ooit stond er aan de Wateringsevest een iconisch gebouw. Het heette Bacinol en was tussen 2004 en 2009 het domein van creatieve ondernemers. Laatst haalden wij herinneringen op met de allerlaatste bewoners Maryon en Janpaul: “Weet je hóe mooi het zou staan, nu? Zo’n prachtig en historisch gebouw als baken aan het einde van de Spoorzone.” Gelukkig hebben we de foto’s nog:

17 x prachtige foto’s van het oude Bacinol

De mooie molens

de papegaij
Foto: Facebook Dit is Delft / Dries Smit

Tegenwoordig hebben we in Delft nog één molen die fier boven de Delftse bouwput uitsteekt: Molen de Roos. Maar wist je dat er vroeger veel meer grote molens in de binnenstad van Delft stonden? Zoals molen de Papegaaij aan de Buitenwatersloot. En de molen op de Zuidwal. Hoe schattig zou het staan, al die draaiende wiekjes?

Vroeger hadden we véél meer molens in Delft: dit was er een van

Blauwe huisjes

blauwe huizen spoorzone
Foto: ANP

Toen er zo’n tien jaar geleden plannen gemaakt werden voor de nieuwe spoortunnel, werd duidelijk dat er véél gesloopt moest worden rondom de Houttuinen, het stationsplein en de Coenderstraat. Veel panden moesten daarom leeg worden geruimd. Maar omdat dichtgetimmerde of lege gebouwen nou niet echt een plezierig uitzicht zijn, werd op initiatief van de buurtbewoners in 2009 de hele wijk blauw geschilderd. Dat zag er supergaaf uit. Zó tof zelfs, dat wij het best leuk hadden gevonden als de blauwe huisjes voor altijd waren gebleven!

Dat was een gaaf gezicht: de blauwe huisjes in de Spoorzone

De V&D

V&D pand Hemarkt hema outlet Delft V&D pand

Goed, het saaie bruingrijze gebouw missen we niet echt. Maar wat erin zat wel! In januari van 2018 begon de sloop van het V&D gebouw aan het Bastiaansplein en dat ging best snel. In maart was het hele gebouw tegen de vlakte. Nu zitten we al dik een half jaar tegen een lege, met onkruid begroeide vlakte aan te kijken! Is toch zonde.

V&D is nu echt passé: de sloop van begin tot eind

 

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.