Wist je dit? In deze panden woonden vroeger bekende Delftenaren

Door Willeke Havenaar 13 januari 2019

Delft kent een boeiende geschiedenis als het gaat om invloedrijke mensen. Zo zijn hier bijvoorbeeld veel leden van de Oranjefamilie begraven. Benieuwd in welke Delftse straten deze historische mensen woonden? Wij zetten er een aantal op een rij. 

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Prins Friso

De prins studeerde vier jaar in de Prinsenstad. Vanaf 1988 ging hij de opleiding luchtvaart- en ruimtevaarttechniek doen aan de TU Delft. Hij was op zoek naar een kamer, waarna Beatrix het pand  Oude Delft nummer 155 kreeg van een neuroloog voor Friso. Hij verbleef dus niet in een typisch studentenhuis met boekbehang aan de muur. 

Foto: Wikimedia commons Prince Friso
Foto: Google Streetview

Bron: Het Koninklijk Huis, Achter de Gevels

Johannes Vermeer

Er zijn verschillende beweringen over waar de Delftse kunstschilder woonde. Zo zou hij voor een bepaalde tijd aan de Voldersgracht hebben gewoond met zijn ouders en zus. Hier runden zij waarschijnlijk een herberg genaamd ‘Mechelen’, aldus Wikipedia. Op diezelfde plek is afgelopen jaar Herberg de Vliegende Vos geopend. Volgens Wikidelft zou Vermeer vanaf 1660 ook nog met zijn familie aan de Oude Langendijk hebben gewoond. In 1653 eindigde hij samen met zijn vrouw aan de noordoosthoek van de Oude Langendijk en de Molenpoort. Wat nu de precieze locaties zijn, kunnen wij helaas niet met zekerheid zeggen.

Foto: flickr
Oude Langedijk. Foto: Google Streetview

Willem van Oranje

Onze vader des vaderlands is waarschijnlijk de bekendste in ons lijstje. De stadhouder verbleef eerst in het Duitse Dillenburg, maar besloot in november 1572 met zijn hofhouding naar Delft te komen. Hier deed hij zijn intrek in wat bekend stond als het Sint Agathaklooster. Hij koos deze plek voor de veiligheid. Vanuit  het klooster nam hij de leiding over De Opstand tegen de Spanjaarden. Sindsdien kreeg het de naam Prinsenhof (je weet wel, van die kogelgaten). Dit kennen we nu als een museum. Tot zijn dood in 1584 is hij hier blijven wonen.

Foto: Wikimedia

Bron: Wikidelft

Antoni van Leeuwenhoek

Antoni was een wetenschapper uit 1632 en stond bekend om zijn zelf gefabriceerde microscoop. In zijn jeugdperiode woonde hij in een straat genaamd de Leeuwenpoort nabij de Oostpoort. Hier heeft hij tot aan de middelbare school gewoond, waarna hij naar Warmond vertrok. Toen hij trouwde, verhuisde hij weer terug naar Delft. Hier heeft hij ook nog een huis gekocht in de Hippolytusbuurt. Deze heette het ‘Het Gouden Hoofd’. Beide woningen bestaan inmiddels niet meer. Op deze plek kwam later de V&D en nu vinden we Bakkerij van Maanen en Doppio hier.

Portret Jan Verkolje
Waar nu het Oosteinde zit, zat vroeger de Leeuwenpoort met het huis van Antoni. Foto: Google Streetview
Het huis aan de Hippolytusbuurt. Hier zitten nu Doppio en Van Maanen

Bron: Wikidelft

Jan Steen

Hoewel de schilder oorspronkelijk uit Leiden komt, heeft Jan Steen nog zeker drie jaar in Delft gewoond. Niet om te schilderen, maar om bier te brouwen. Zo nam hij de brouwerij en herberg aan de Oude Delft  74 over van zijn vader. Deze had de naam ‘De Roscam’ of ‘De Slange’. Ondanks de moeite, bleef het succes uit en verliet de schilder Delft. Waar destijds de brouwerij zit, vind je nu het Bridges House hotel.

Foto: Wikipedia Jan Steen
Foto: Website Tripadvisor

Bron: Delftopzondag, Wikidelft

Piet Hein

Piet Hein werd in 1577 geboren in Delfshaven, wat toen nog onderdeel was van Delft. De veroveraar van de Zilvervloot groeide op in een klein huisje in de Kerkstraat, toen bekend als de Kerkhofsteeg.  Ook heeft hij voor korte tijd op de Oude Delft nummer 171 gewoond, slechts twee panden verwijderd van waar nu het gemeentearchief zit.

Foto: Wikimedia Commons Piet Hein
Hier stond vroeger het huis van Piet Hein. Foto: Google Streetview
In deze straat stond het ouderlijk huis van Piet Hein. Foto: Google Streetview

Bron: Wikidelft, Kroniek van Delfshaven

Pieter van Foreest

Als lijfarts van Willem van Oranje, moet je natuurlijk ook in Delft wonen. Pieter van Foreest werd geboren in 1521 en werd in 1558 benoemd tot de stadsgeneesheer van Delft. Hij woonde een tijd lang aan de Oude Delft 147 Naast dit huis vind je tegenwoordig de studio van Offline is the New Black. Na de goede zorg voor onze stadhouder, overleed hij in 1597.

Foto: Wikimedia Commons

Bron: Wikipedia

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.