Wist je dit? Deze BN’ers studeerden in Delft

Aan de TU Delft studeren jaarlijks duizenden studenten af en die verdwijnen heus niet allemaal naar een onderzoeksinstituut. Sommigen worden bekende Nederlander! Wij zetten elf beroemde en beruchte oud-studenten uit Delft voor je op een rijtje.  

Diederik Samsom

Samsom TU
Foto: ANP

Politicus Diederik Samsom werd op 10 juli 1971 geboren. Hij groeide op in Leeuwarden waar hij in 1989 zijn gymnasium-diploma haalde. In datzelfde jaar kwam hij naar Delft om technische natuurkunde te studeren. Tijdens zijn studie was hij lid bij OJV de Koornbeurs en zat hij in het bestuur van de Delftse studentenvakbond VSSD.

Na zijn studie werkte Diederik Samsom enige jaren bij Greenpeace. In 2003 werd hij op 31-jarige leeftijd gekozen als Kamerlid  voor de Partij van de Arbeid. Hij bleef ruim dertien jaar in de Tweede Kamer zitten en was tussen 2012 en 2016 fractievoorzitter en lijsttrekker van de PvdA. Tegenwoordig werkt Diederik Samsom onder meer voor het staatsenergiebedrijf EBN waar het zijn taak is om ervoor te zorgen dat Nederland in 2050 van het aardgas af is.

Ionica Smeets

Ionica Smeets alumni
Foto: Ype Driessen op Wikimedia Commons

Wiskundige Ionica Smeets werd op 8 oktober 1979 geboren in Delft. Vanaf 1999 studeerde ze aan de TU. Ze begon met technische informatica maar stapte na een jaar over op technische wiskunde. Tijdens haar studie woonde ze in een studentenhuis aan de Choorstraat.

Toen Ionica Smeets was afgestudeerd, vertrok ze naar Leiden om te promoveren. Tijdens haar promotieonderzoek begon ze de weblog Wiskundemeisjes. Dankzij deze blog werd ze een bekende Nederlander. Inmiddels schrijft ze columns en presenteert ze televisieprogramma’s. Daarnaast is ze sinds 2015 hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden. In 2018 riep de TU Delft haar uit tot alumnus van het jaar.

Frits Philips

Frits Philips
Foto: ANP

De Eindhovense Frits Philips werd in 1905 geboren als telg van de – je raadt het al – licht/electronica-familie. Van 1923 tot 1929 studeerde hij aan de Technische Hogeschool Delft (zo heette de TU toen nog). Tijdens zijn studie was hij lid van DSC.

Nadat hij zijn studie werktuigbouwkunde afrondde, ging Frits Philips bij het familiebedrijf werken. Niet lang daarna werd hij onderdirecteur, lid van directie en later president van Philips. Leuk om te weten: Frits Philips nam als vijfjarige de aftrap van de allereerste wedstrijd van het Philips Eftal, wat nu PSV is. In Eindhoven werd in 2005 een standbeeld van hem neergezet ter ere van zijn 100ste verjaardag. In datzelfde jaar overleed hij.

Prins Friso

Friso van Oranj
Foto ANP

Prins Friso van Oranje-Nassau werd op 25 september 1968 geboren als tweede zoon van prinses Beatrix. Na zijn middelbareschooltijd studeerde hij Mechanical Engineering aan de universiteit van Californië. Hierna kwam hij naar Delft om lucht- en ruimtevaarttechniek te studeren. In 1994 rondde hij deze studie af. Ondertussen studeerde hij ook nog bedrijfseconomie in Rotterdam. Omdat hij wel drie universitaire diploma’s behaalde, noemde de media hem prins bolleboos.

Na zijn afstuderen had prins Friso een heleboel verschillende functies in het bedrijfsleven in Nederland en Engeland. Zo werd hij in 2004 mede-directeur bij TNO-space in Delft. In datzelfde jaar trouwde hij met Mabel Wisse Smit. De trouwerij vond plaats in de Oude Kerk.

In februari 2012 kwam Prins Friso tijdens het skiën onder een lawine terecht. Hij raakte in een coma en op 12 augustus 2013 overleed hij. De prins werd slechts 44 jaar.

Theo Jansen

Theo Jansen Strandbeest
Foto: Axel Hindemith op Wikimedia Commons

Kunstenaar en uitvinder Theo Jansen werd op 17 maart 1948 geboren in Den Haag. Tussen 1967 en 1975 studeerde hij natuurkunde aan de toenmalige Technische Hogeschool in Delft. Na zijn studie besloot hij om kunstenaar te worden.

In 1980 bouwde Theo Jansen een vliegende schotel die over Delft vloog en voor veel opschudding zorgde. Daarna legde hij zich toe op het bouwen van mechanische strandbeesten van pvc-buizen en plastic flessen. Deze beesten kunnen echt lopen. In de winter van 2016-’17 waren deze strandbeesten nog te zien in Museum Prinsenhof Delft.

Cornelis Lely

Lely Alumnus
Foto: Wikimedia Commons

Ingenieur en minister Cornelis Lely werd geboren op 23 september 1854 in Amsterdam. In 1871 behaalde hij zijn HBS diploma. In datzelfde jaar kwam hij naar Delft waar hij aan de Polytechnische school (een voorloper van de TU) voor civiel ingenieur studeerde. Na zijn afstuderen ging hij voor het ministerie van waterstaat werken.

Cornelis Lely is vooral bekend omdat hij het plan maakte om de Afsluitdijk aan te leggen. Hierdoor veranderde de Zuiderzee in het IJsselmeer en konden er meerdere polders worden aangelegd: het huidige Flevoland. In deze provincie is zelfs een plaats naar hem vernoemd – je raad het al – Lelystad. Daarnaast was hij tussen 1891 en 1918 meermaals minister van Waterstaat. In 1929 overleed hij.

Jeroen van der Veer

Foto: ANP

Jeroen van der Veer werd op 27 oktober 1947 geboren in Utrecht. Hij studeerde werktuigbouwkunde in Delft en rondde die studie in 1971 af. Tijdens zijn studie was hij lid bij DSC. Daarna ging hij flink aan zijn CV timmeren.

Jeroen van der Veer werkte onder meer als president-directeur, CEO en niet-uitvoerend bestuurder bij Shell. Ook was hij bestuurder bij Unilever en voorzitter van de Raad van Commisarissen bij Philips én ING. In februari 2018 kwam Jeroen van der Veer nog groot in het nieuws: als topman van Shell was hij op bezoek geweest bij Vladimir Poetin. Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra beweerde dat hij daarbij was, maar dat klopte niet. De minister moest daarom aftreden.

Ronald Snijders

Ronald Snijders Dwarsfluit
Foto Andy Newcombe op Wikimedia Commons

Dwarsfluitist en jazzmusicus Ronald Snijders werd op 8 april 1951 geboren in Paramaribo (Suriname). Hij groeide op in een muzikaal gezin en begon op zevenjarige leeftijd met dwarsfluit spelen. In 1970 kwam hij naar Nederland om aan de Technische Hogeschool in Delft civiele techniek te studeren. Ondertussen bleef hij muziek maken.

Na zijn studie timmerde Ronald Snijders vooral aan de weg als jazzmusicus. Hij maakte meer dan twintig cd’s en stond op talloze festivals in Nederland en daarbuiten. Ook schreef hij boeken en componeerde hij Surinaamse kinderliedjes. Ronald Snijders woont nog steeds in Delft.

Floris Rost van Tonningen

Foto: Facebook

Floris Rost van Tonningen werd op 31 maart 1977 geboren. Hij groeide op in Laren. Na zijn middelbare schooltijd studeerde hij eerst in Engeland en Frankrijk, daarna kwam hij naar Delft. Tijdens zijn studie was hij lid van DSC.

Samen met zijn vriend Raymond Spanjar richtte Floris Rost van Tonningen in zijn studietijd beleggingstie IEX.nl op en verkocht deze voor veel geld. Het tweetal zorgde er ook voor dat jij in het verleden heel wat uurtjes achter je computer doorbracht: in 2005 waren ze namelijk de oprichters van Hyves.nl.

Anton Mussert

Anton Mussert NSB
Foto: Wikimedia Commons

Behalve knappe koppen, en kunstenaars studeerden er ook mensen in Delft die een minder florissante carrière hadden. Anton Mussert werd op 11 mei 1894 geboren in Werkendam. Na zijn middelbareschooltijd studeerde hij tussen 1912 en 1918 weg- en waterbouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Hierna begon hij aan een carrière als ingenieur bij Rijkswaterstaat. Vanaf de jaren 1920 timmerde hij ook aan de weg als politicus.

Anton Musserts politieke carrière was op zijn zachts gezegd omstreden. In 1931 richtte hij de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) op en werd hij partijleider. Tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 was dit de enige partij die mocht blijven bestaan. De NSB werkte volop samen met de Nazi’s en hielp mee met de Jodenvervolging. Na de bevrijding werd Anton Mussert opgepakt en in 1946 werd hij ter dood veroordeeld voor landverraad.

Hans Janmaat

Janmaat Alumnus
Foto: ANP

Politicus Hans Janmaat werd op 3 november 1934 geboren in Nes aan de Amstel. Hij behaalde het kandidaatsexamen (tegenwoordig bachelor) vliegtuigbouwkunde aan de Technische Hogeschool van Delft. Later ging hij politicologie studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Door de jaren heen was hij lid van verschillende politieke partijen.

Tussen 1982 en 1998 zat Hans Janmaat als fractievoorzitter in de Tweede Kamer, eerst voor de Centrumpartij en later voor de Centrum Democraten. Beide partijen waren omstreden omdat ze extreem rechtse ideeën hadden over immigratie. Hans Janmaat werd meerdere keren door de rechter veroordeeld omdat hij racistische uitspraken deed. Bij de verkiezingen van 1998 verloor zijn partij alle zetels en verdween hij uit de Tweede Kamer. In 2002 overleed hij.

Dit verhaal verscheen eerder op 15 juli 2018. 

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Ga naar “Prachtige plaatjes! 17 x Delft in de herfst”

Prachtige plaatjes! 17 x Delft in de herfst

Ga naar “Zo komt dit gebouw aan de Westvest aan zijn opmerkelijke vorm”

Zo komt dit gebouw aan de Westvest aan zijn opmerkelijke vorm

Ga naar “Brr! Wij zoeken de engste huizen en de meeste griezelige tuinen van Delft”

Brr! Wij zoeken de engste huizen en de meeste griezelige tuinen van Delft

In onze gids

Ga naar “The English Bakery (by De Kat op het Spek)”

The English Bakery (by De Kat op het Spek)

  • Molstraat 19a
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Restaurant Kruydt”

Restaurant Kruydt

  • Paardenmarkt 1
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
restaurant kruydt delft

Nu gesloten

Ga naar “Ciao Express Delft”

Ciao Express Delft

  • Huyterstraat 6
  • Italiaanse restaurants
  • Gesloten
ciao express delft3

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Koster Sportclub neemt jouw abonnement over!”

Koster Sportclub neemt jouw abonnement over!

  • Koster Sportclub
  • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Tefal Pannen 1+2 gratis* € 39,99”

Tefal Pannen 1+2 gratis* € 39,99

  • Makro
  • Geldig t/m 26 oktober 2021
Ga naar “50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen”

50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen

  • Van der Leeuw Optiek
  • Geldig t/m 30 november 2021

Topper

Ga naar “blokker. Blokker koekenpannenserie Comfort 30% korting”

blokker. Blokker koekenpannenserie Comfort 30% korting

  • Blokker
  • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen”

50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen

  • DIJCK2
  • Geldig t/m 30 november 2021

Topper

Vacatures

Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

  • Hampshire Hotel – Delft Centre
  • Parttime
ontbijten bij restaurant swing hampshire hotel delft centre

Topper

Ga naar “Nachtreceptionist”

Nachtreceptionist

  • Hampshire Hotel – Delft Centre
  • Parttime

Topper

Ga naar “Weekendmedewerker Nolten”

Weekendmedewerker Nolten

  • Nolten Delft
  • Parttime

Topper

Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

  • Nolten Delft
  • Parttime

Topper

Ga naar “Zelfstandig werkend kok”

Zelfstandig werkend kok

  • Bistro Mes Amis
  • Fulltime/Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gespreksdiner”

Gespreksdiner

  • Iederal
  • 18 november 2021

Topper

Ga naar “Vollemaanwandeling”

Vollemaanwandeling

  • Iederal
  • 19 november 2021

Topper

Ga naar “Vollemaanwandeling”

Vollemaanwandeling

  • Iederal
  • 19 november 2021

Topper

Ga naar “Relatieworkshop”

Relatieworkshop

  • Iederal
  • 3 november 2021

Topper

Ga naar “Delftse Sinterklaasintocht 2021”

Delftse Sinterklaasintocht 2021

  • 20 november 2021
Programma intocht delft