Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delft had vroeger 8 stadspoorten en zo zag dat eruit

Door Iris Olsthoorn 18 mei 2019

De Oostpoort is zonder twijfel een van de meest gefotografeerde objecten van ons mooie stadje. En terecht, want het is ook een gaaf gebouw. Tegenwoordig is het ’s avond nog verlicht ook. Maar wist je dat er vroeger nog zeven andere mooie stadspoorten bestonden in Delft? 

De in totaal acht poorten werden gebouwd rond de 15e eeuw, toen Delft een verdedigingsmuur om de stad heen bouwde. De muur en poorten moesten Delftenaren beschermen tegen de vijand. Maar in de 19e eeuw barstte Delft uit haar stadsmuren en werden bijna alle oude poorten gesloopt om ruimte te maken. Best zonde, als je bedenkt dat we in Delft acht keer zoveel moois als de Oostpoort gehad hebben. Om je te laten dromen over een nóg mooier Delft, zetten we de toen en nu foto’s voor je op een rijtje.

Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

Hier stonden ze

De Rotterdamse en Schiedamse poort

Het beroemde schilderij van Vermeer met links de Schiedamse poort en rechts de Rotterdamse poort
Zo ziet het er nu uit vanaf de andere kant (binnen de 'stadsmuur')

De Oostpoort mag dan misschien wel de ster van nu zijn, maar deze twee poorten zijn eigenlijk nog veel bekender. Ze staan namelijk afgebeeld op Vermeers beroemde ‘Gezicht op Delft’.

Hoe de poorten aan hun naam komen? Deze poorten verbonden Delft met, je raadt het al, Rotterdam en Schiedam via het water.

De Koepoort

De Koepoort ca. 1850, door P.G. Vertin. Rijksmuseum Amsterdam.

De Koepoort diende als doorgang naast de weilanden naast Delft. Op marktdagen werden de koeien vanuit de weilanden naar de markt vervoerd. Het was de kleinste poort van Delft. De huidige Koepoortbrug ligt trouwens tientallen meters meer naar het zuid-oosten dan dat de Koepoort lag.

De Waterslootse poort

Het was een groot, imposant fort
Maar nu, is er niks meer van te zien (vanaf 'binnen de stadsmuur')

Als we de geschiedschrijvers mogen geloven was de Waterslootse poort de allermooiste poort die er bestond. Het had twee grote torens die overal bovenuit staken en was versierd met schoorstenen, gevels, leeuwen en griffioenen. Het was bijna onmogelijk om via de Waterslootse poort binnen te komen als vijand, want de poort lag op zijn eigen eilandje. Doordat dit fort zo veilig was, is het ook een tijd in gebruik geweest als stadsgevangenis.

Het bolwerk, zoals het eilandje genoemd werd, is in de nieuwe Spoorzone trouwens in ere hersteld als ministadsparkje. 

De Haagpoort en Wateringse poort

De Haagpoort en Wateringse poort door Isaac van Haastert
Hier moeten de poorten ongeveer geleden hebben

Aan de noordoost-kant van Delft lagen twee poorten vlak naast elkaar: de Haagpoort en Wateringse poort. De poorten lagen aan het begin van de waterwegen naar Den Haag en Wateringen, maar waren ook belangrijk verdedigingspunt tijdens de Tachtigjarige oorlog.

De Schoolpoort

De Schoolpoort anno 1827 door B.I.. Universiteitsbibliotheek Leiden.
De schoolpoort lag ongeveer tegenover de schoolstraat

Deze poort is vernoemd naar de Latijnse school waar Hugo de Groot les kreeg. Het was een redelijk eenvoudige poort die uitkwam op een weiland. De Schoolpoort werd als eerste gesloopt in de 19e eeuw.

De Oostpoort

Door G.J. Verspuy. Rijksmuseum Amsterdam.
Na al die eeuwen is-ie nog steeds mooi. Foto: Martijn Weidmann

De Oostpoort is natuurlijk een van de meest herkenbare punten van Delft. De poort is gebouwd rond 1400 jaar en decor van menig bruilofsfotoshoot en élke toerist heeft er minstens drie foto’s van. En we weten natuurlijk allemaal hoe ‘ie eruit ziet, zelfs van binnen.

Bron: Wikidelft

Pagina 1 / 7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.