Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x gekke Delftse straatnamen: hier komen ze vandaan

Door Ilse Zoutewelle 13 januari 2018

Ook al ken je de stad op je duimpje, Delft blijft je verrassen. Zo hebben we bijvoorbeeld een heleboel aparte straatnamen. Wij onderzochten waar die gekke namen hun oorsprong vinden.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Nickersteeg

Nickersteeg
Om verontwaardiging te voorkomen is er onder dit straatnaambord uitleg opgehangen

Het blijft toch een beetje ongemakkelijk, verwijzen naar de Nickersteeg. Je zou denken dat de naam van deze steeg een overblijfsel uit het VOC-tijdperk is, maar dat is (gelukkig) niet waar. De naam Den Ickersteeg is waarschijnlijk ontstaan omdat er een uithangbord van een ‘ikker’ in de steeg hing. ‘Wat is een ikker?’, horen we je denken. Dat is een watergeest uit de Germaanse mythologie. Hoe die eruit ziet is een beetje onduidelijk, want dat is volgens elke cultuur weer verschillend. Een ikker wordt in andere talen ook wel een nekker, nøkk, näck of nakki genoemd.  In dat geval is de verbastering nicker een logische. ‘Den Ickersteeg’ werd op den duur verbasterd naar ‘de Nickersteeg’. Het heeft gelukkig dus niets te maken met racisme, maar gewoon met een mythologisch monstertje.

Nickersteeg

Delftse mysteries: Hoe komt de Nickersteeg aan zijn naam?

Als je het over de Nickersteeg hebt, wordt menig wenkbrauw vreemd opgetrokken. Voor sommigen klinkt ...

C. Fockstraat

c. fockstraat
Foto: Google Maps

F*ck! Eh, we bedoelen natuurlijk C. Fockstraat. In de tijd dat de huizen van deze straat hun naam kregen, was er natuurlijk nog helemaal geen gekke associatie met deze naam. De straat is genoemd naar Cornelis Fock, de man die commissaris van de koning was tussen 1871 – 1900. 

’t Carto

t carto
’t Carto ligt binnen in de binnenstad, verscholen tussen de straten

Vlakbij de Delftse Oostpoort ligt een groot open plein verscholen tussen de straten: ’t Carto. De naam komt van de cartonnagefabriek die hier stond tot 1989. Toen er een paar jaar later huizen werden gebouwd, riep een projectbureau een prijsvraag uit om het plein een naam te geven. Broertjes Wouter en Matthijs Rijkée (toen 12 en 9 jaar) en Wietse en Bas Joustra (toen 14 en 10 jaar) wonnen met hun inzending ”t Carto’ als afkorting van ‘cartonnagefabriek’. Voor de jongens was het niet meer dan logisch dat het plein deze naam kreeg, want zij noemden hun favoriete speelplek al jaren zo.

t carto

Delftse mysteries: waarom heet ’t Carto zo?

Vlakbij de Delftse Oostpoort ligt een groot open plein verscholen tussen de straten: 't Carto. Veel ...

Minderbroerstraat

minderbroerstraat
Foto: Google Maps

Je hebt de grap vast al talloze keren gehoord: ‘Minderbroer? Meerbroer zal je bedoelen!’ Ha. ha. Maar toch, Minderbroerstraat is toch een beetje een rare naam voor een straat. De straat is vernoemd naar de kloosterorde van de Minderbroeders of Franciscanen. Zij hadden in de vijftiende eeuw een klooster op de Beestenmarkt en dus is de straat hier vlakbij vernoemd naar de monniken.

Hazepad

hazepad
Foto: Google Maps

Geef toe: het is geinig om te kunnen zeggen dat je het Hazepad neemt. Welke lolbroek deze naam heeft bedacht, weten we niet. Wel is het logisch dat het pad zo heet, want het fietspad ligt in het verlengde van de Hazenlaan.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.