Van paasontbijt tot gekleurde eieren: hier komen de paastradities vandaan

Eieren zoeken, het paasontbijt en de paashaas: deze paastradities kennen bijna alle Delftenaren wel. Maar waar komen deze eigenlijk vandaan? En waarom steken we in Delft en omgeving geen paasvuren aan en in andere delen van het land wel?

Wat is Pasen eigenlijk? Simpel gezegd komt het hier op neer: in het christelijke geloof is op eerste paasdag Jezus uit zijn graf opgestaan. Voor christenen is het uit de dood herrijzen van Jezus een teken dat God vergevingsgezind is. Nadat Jezus gestraft was door aan het kruis genageld te worden en te sterven, wordt hij toch weer tot leven gewekt. Die herrijzenis wordt tijdens Pasen gevierd. (Bron: Quest)

Paaseieren

Aan Pasen hangen veel tradities, zoals paaseieren eten. Maar waarom eten we dan eieren en geen gehaktballen bijvoorbeeld? Ineke Strouken, oud-directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, vertelt bij EenVandaag over de paastradities.

Het ei hoort volgens Ineke al sinds de vierde eeuw bij Pasen. “Een ei staat in het christendom symbool voor vruchtbaarheid. Daarnaast was het eten van eieren belangrijk met Pasen omdat het bekend was dat je ervan aansterkte. Dat was nodig na strenge winters met weinig eten. De kippen legden in de winter niet zo veel eieren, maar tegen de tijd dat het Pasen werd was er een eieroverschot. De boeren schilderden daarom de eieren en deelden ze als cadeautjes uit aan de armen.”

Chocoladepaaseieren

Uiteraard mogen de chocoladepaaseieren niet ontbreken in dit hoofdstuk. Deze lekkernijen werden pas in de achttiende eeuw in Parijs bedacht, zo staat te lezen op de website chocolade-paradijs.nl. De banketbakkers in Parijs bedachten een luxevariant op de eeuwenoude eiertraditie: een chocolade-ei. Onderling hielden de banketbakkers wedstrijden met elkaar voor het mooiste chocolade-ei. Door de wedstrijden werd het snoepgoed steeds populairder onder de gewone bevolking. De traditie van chocolade-eieren tijdens Pasen was geboren.

In Delft kun je op heel wat plaatsen chocolade-eitjes halen. Zoals bijvoorbeeld bij Leonidas, of bij Jamin of gewoon bij Jumbo.

De paashaas

Een andere bekende traditie is de paashaas. Maar hoe past dit vrolijke figuur in de christelijke viering? Nou, niet eigenlijk… De paashaas zoals wij die kennen is pas sinds 1825 bekend in Nederland. Volgens Ineke vonden de Nederlanders de paashaas in eerste instantie maar niks, omdat hij uit de onbekende Duitse cultuur kwam. Op een gegeven moment maakte hij via een uit het Duits vertaald kinderboekje toch zijn intrede in ons land.

Nu kunnen we vooral genieten van een lekkere chocoladepaashaas die je bijvoorbeeld bij Candyshop kunt halen.

Maar wat hebben Pasen en hazen gemeen? Ineke: “Een haas is al vroeg in het voorjaar bezig met voortplanting, die is heel vruchtbaar. Vanuit een niet-christelijk oogpunt staat het paasfeest voor vruchtbaarheid en voortplanting.”

Foto: Pexels

Paasontbijt

Of je gelovig bent of niet, tijdens Pasen mag het paasontbijt niet ontbreken! Of je nu beschilderde eieren naar binnen werkt, versgeperste sinaasappelsap of een paasbrood; voor het paasontbijt mag uitgepakt worden! Was dat vroeger ook al zo?

Volgens Ineke was dat vroeger zéker zo: “Veel mensen vastten voor Pasen. Daarnaast vond er een grote schoonmaak plaats van het huis en het land. De winterkleren gingen in de kast en de zomerkleren eruit. Na al dit werk barstte je natuurlijk van de honger. Veel eten en feesten hoort heel erg bij elkaar. Wij eten misschien één à twee eitjes, vroeger at je er tien of vijftien.”

Heb je geen zin om zelf een paasontbijt of -brunch te maken? Geen paniek, want in Delft kun je bij deze zaken terecht voor een heerlijke paasmaaltijd!

sjees paasontbijt

Paasvuren

In Delft en omgeving worden ze niet gebouwd: paasvuren. Deze vuren hebben niets met de lijdensweg van Jezus te maken, maar volgens Ineke met het opruimen van je huis en van je land. Er werd van alles op de berg gegooid om te verbranden. Denk daarbij aan dorre takken, bladeren en huisvuil.

Toch hebben de paasvuren ook een religieuze en sociale betekenis. “Het heeft iets gezelligs, je doet het samen met de hele gemeenschap. Daarnaast horen vuren ook in heel veel culturen en religies erbij. Het staat onder andere voor afscheid van een tijd en voor vruchtbaarheid”, aldus Ineke bij EenVandaag.

Foto: indebuurt

Tweede paasdag

En dan hebben we nog tweede paasdag. Deze dag is officieel een vrije dag voor veel Delftenaren. Dat is best bijzonder, want in onze buurlanden is dat niet zo. Vroeger werden op tweede paasdag nog veel festiviteiten georganiseerd, maar tegenwoordig gaan veel mensen naar een woonboulevard.

Herken je jezelf daarin? Dan kun je in Delft naar woonboulevard Leeuwestein. Vind jij het fijner om er juist lekker op uit te trekken in de buitenlucht, dan hebben we hier nog wat mooie wandelroutes voor je.

Foto: Pexels

Paasmissen

Wil je graag een paasmis bijwonen in Delft? Dan kan dat! Hieronder vind je de tijden van de missen:

Meer lezen:

Meer in deze categorie

Genieten van Delft

Ga naar “De Open Tuindag komt naar Delft en dit is er te doen”

De Open Tuindag komt naar Delft en dit is er te doen

Ga naar “Oproep! Leuke herinneringen aan Speakers gezocht”

Oproep! Leuke herinneringen aan Speakers gezocht

Ga naar “Genieten van Delft: dit zijn volgens onze lezers de mooiste plekken in de stad”

Genieten van Delft: dit zijn volgens onze lezers de mooiste plekken in de stad

marloes-makelaars-trompetstraat-5 koophuis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Tena en Libresse Washable van € 19,99 voor € 10”

Tena en Libresse Washable van € 19,99 voor € 10

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “FERM automatische slanghaspel € 37,77”

FERM automatische slanghaspel € 37,77

 • Action
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Alle Pickwick 1-kopsthee van € 2,78 voor € 2,08”

Alle Pickwick 1-kopsthee van € 2,78 voor € 2,08

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Doritos 170-185 gram, Lay’s Oven baked en Lay’s Sensations van € 4,58 voor € 3,50”

Alle Doritos 170-185 gram, Lay’s Oven baked en Lay’s Sensations van € 4,58 voor € 3,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Vakantiebaan/ Bijbaan”

Vakantiebaan/ Bijbaan

 • Hanos Delft
 • Fulltime/Parttime
Hanos
Ga naar “Theater de Veste zoekt een floormanager”

Theater de Veste zoekt een floormanager

 • Theater de Veste Delft
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Non-Food”

Medewerker Non-Food

 • Hanos Delft
 • Fulltime/Parttime
Hanos

Agenda

Ga naar “Ohm Festival”

Ohm Festival

 • 10 juni 2023
Ga naar “Lichtjesavond 2023”

Lichtjesavond 2023

 • 12 december 2023
Ga naar “Delft Fringe Festival 2023”

Delft Fringe Festival 2023

 • T/m 11 jun
Ga naar “Nacht van de Vluchteling Delft”

Nacht van de Vluchteling Delft

 • Van 17 jun t/m 18 jun
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
Studioninedots Spoorzone