Wist je niet: deze 5 fabrieken staan in Delft

Door Tom Kikuchi 10 februari 2019

Vroeger stond Delft bekend om de pindakaasfabriek, maar dat wordt al jaren niet meer in Delft gemaakt. Toch wordt er tegenwoordig nog heel veel gefabriceerd in Delft: de Porceleyne Fles en De Koperen Kat kent bijna iedereen wel. Maar van deze fabrieken wist je misschien nog niet dat ze ook in Delft zitten:

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Zandhandel Schiehaven Delft

Als je ooit over de Schieweg bent gereden, heb je je misschien afgevraagd waarom er zo een blauw gevaarte gevuld met zand naast de weg staat. Het antwoord ligt eigenlijk wel een beetje voor de hand. De constructie hoort namelijk bij een zandhandel: van der Waal. Waar dat zand allemaal naar toe gaat? Het wordt voor van alles gebruikt: van ondergronden voor rioleringswerken tot het ophogen van bouwterreinen.

Dyckerhoff Basal Betonmortel

Aan de andere kant van het water is nog een fabriek te vinden, aan de Rotterdamse weg. Vanaf de Schieweg zie je een stel hoge stalen torens, maar waar zijn die voor? Nou, die zijn dus van een betonbedrijf. En in deze vestiging wordt het beton gemaakt en in cementwagens geladen. Heb je thuis een betonnen vloer? Het zou best kunnen dat het beton hier gemaakt is. 

Zaro Chaletbouw

Niet zo ver bij station Delft Zuid vandaan staat er nog een fabriek waar je waarschijnlijk nog niet van af wist. Op de Bellweg is er namelijk een fabriek die chalets maakt: Zaro chaletbouw. Ze leveren niet alleen chalets aan campings, maar ook als je voor jezelf een vakantiehuisje wil laten bouwen kun je er gewoon langs gaan. 

Machinefabriek Mechanica

Ook al dichtbij de Schie ligt midden in de wijk de machinefabriek met de heel toepasselijke naam Mechanica. In de fabriek worden met behulp van machines allemaal verschillende gereedschappen en losse onderdelen voor machines gemaakt. Zouden er ook machines wonen?

Biotechnology Center DSM Delft 

Oke, je wist vast wel van het bestaan van het biotechnology center af omdat je het gebouw kunt zien terwijl je over de Prinses Beatrixlaan rijdt. En misschien is het ook niet het eerste waar je aan denkt bij het woord fabriek, maar toch. Dus wat doen ze daar nou eigenlijk? Simpel gezegd werken ze daar om betere voedingsingrediënten, betere medicijnen en vervanging voor fossiele grondstoffen te vinden. Toch wel leuk om te weten!

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.