Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo ziet de oudste ansichtkaart van Delft eruit

Door Michiel de Haan 20 oktober 2019

Toeristen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit Delft. Jaarlijkse komen er meer dan miljoen bezoekers naar onze stad. Ook vroeger al trok Delft veel toeristen. Er bestaan dus ook heel wat oude ansichtkaarten, waarop je ziet hoe de stad er vroeger uitzag.

Vanaf het begin van de 20ste-eeuw begonnen de gemeente en andere organisaties Delft actief te promoten als toeristenstad. Vooral de in 1897 opgerichte verfraaiingsvereniging Delfia deed zijn best om toeristen te trekken. Deze vereniging zette zich in voor het behoud en herstel van historische gebouwen in de binnenstad. Ook wilden ze gebouwen graag delen met toeristen uit binnen- en buitenland. In 1929 kwamen er zo’n 20.000 bezoekers één of meerdere dagen naar Delft.

De oudste bekende ansichtkaart van Delft is zelfs nog een stukje ouder. Deze prentbriefkaart komt uit 1892. Op de kaart staan zoals je ziet drie bekende objecten op de Markt: de Nieuwe Kerk, het Stadhuis en het standbeeld van Hugo de Groot.

De tekst gaat verder na de afbeelding

De Oudste prentbriefkaart van Delft uit: Ingrid van der Vlis, Vooruit met veel verleden Geschiedenis van Delft vanaf 1795

Ansichtkaarten

Omdat Delft zoveel toeristen trok, werden er volop ansichtkaarten gedrukt. Op internet vind je deze kaarten vooral terug op veilingsites en in webwinkels zoals ansichtkaartenbeurs.nl. Als je nog een oude kaart hebt liggen, betekent dit trouwens niet dat je rijk kunt worden. De meeste kaarten worden verkocht voor tweeëneenhalf tot vijf euro. De kaarten zijn dus vooral een leuke manier om te zien hoe Delft er vroeger uit zag, want van bijna elke straat bestaat wel een kaart.

 

Meer over

Toen in Delft

adv.