Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo zag de Spoorsingel er uit voordat er een spoorviaduct kwam

Door Iris Olsthoorn 1 januari 2017

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. Op deze foto zien we de Spoorsingel, een straat met een geschiedenis. 

Door Robert Nederlof

De straatnaam Spoorsingel komt in Nederland 12 keer voor, maar de Spoorsingel in Delft heeft een hele eigen geschiedenis. Oorspronkelijk was deze straat de buitenweg langs de westelijke stadssingel. Tussen deze weg en de singel is in 1847 de spoorlijn aangelegd. De straat werd pas eind 19e eeuw omgedoopt tot Spoorsingel. Daarvoor heette de straat gewoon ‘Singel’.

Bouw van het spoorviaduct

De gracht is bij de aanleg van het spoorviaduct in 1965 gedempt. Dit viaduct was volgens het boek Delft in 1965 ‘Een van de grote werken die onder leiding van burgemeester De Loor ten uitvoer is gebracht.’

In 1954 stak burgemeester De Loor de eerste schep in de grond voor de Prinses Irenetunnel. Op 13 juni 1965 werd het spoor officieel in gebruik genomen. Een groot herinneringsbord verbindt voor altijd zijn naam aan dit vorstelijke bouwwerk.

Toen in Delft

Elk weekend hebben we een ‘Toen in Delft’ op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina ‘Historic Pictures of Delft‘. Lees ook het interview dat indebuurt had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.