Zo zag de Oude Delft er bijna honderd jaar geleden uit

Door Michiel de Haan 14 oktober 2018

Op dit schilderij zie je hoe de Oude Delft er bijna honderd jaar geleden uitzag. Van het schilderij bestaan meerdere exemplaren. Het is namelijk een reclameposter van de Nederlandse Gist en Spiritusfabriek.

Je herkent de Oude Delft natuurlijk direct. De toren van de Oude Kerk ziet er nu nog precies hetzelfde uit (goed, bijna dan). Ook het Gemeenlandshuis van het Hoogheemraadschap Delfland aan de linker kant is niet veranderd. Maar Café de Tango was er nog niet, want op het schilderij staat de Oude Delft zoals die er in 1922 uitzag.

De afbeelding werd gemaakt in opdracht van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek (tegenwoordig DSM) voor een reclameposter. De schilder die het origineel maakte was een bekende Delftse kunstenaar: Leon Senf.

De Porceleyne Fles

Leonardus Johannes Senf (1860-1940) werd geboren in Delft. Tot 1925 werkte hij voor de De Porceleyne Fles waar hij versieringen voor aardewerk en keramiek ontwierp en schilderde. Heel wat prachtige Delfts Blauwe tegels zijn van zijn hand. Hij ontwierp zelfs de aardewerken versieringen voor het Vredespaleis in Den Haag. Daarnaast maakte hij ook schilderijen en tekeningen zoals het schilderij van de Oude Delft.

Reclameposter

Zo zag het schilderij er met rand uit. Bron: Website Stedelijk Museum Amsterdam

De Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek stuurde posters van het schilderij naar zijn klanten om te laten zien in welke prachtige stad zijn fabriek stond. Alle bakkers die hun gist gebruikten, kregen een exemplaar toegestuurd. Deze poster had een brede Art Nouveau rand waarop reclame werd gemaakt voor de fabriek en zijn gist.

In de krant

Dat ze bij de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek wisten hoe je reclame moest maken, is wel duidelijk. Ze waren een van de eerste die in plaats van saaie teksten met afbeeldingen ging werken in hun advertenties. Ook alle kranten kregen een exemplaar van de poster toegestuurd. Veel dagbladen schreven er eind september 1922 een stukje over. Zo schreef de Delftsche Courant onder meer:

‘het aquarel is gehouden in levendige toch niet opdringerige kleuren met een verinnerlijkt spel van licht en schaduw. Er ligt een gedempte, deftige toon over zoals die bij dit werk van deftige stedenschoonheid behoort. Een dromerige gestemdheid opgelicht door een paar heldere kleuren.’

De Maasbode gebruikte minder dure en enthousiaste woorden: ‘Leon Senf maakte een idyllische maar ietwat slappe aquarel van het Oude Delft’ schreven zij. Ook andere kranten beschreven het schilderij en dat had een goede reden. In 1922 lag er namelijk een plan om een trambaan aan te leggen op de Oude Delft. Dat kreeg in de kranten veel aandacht, omdat veel Delftenaren niet bepaald blij waren met die plannen. Binnenkort lees je op Indebuurt alles over deze trambaan.

Meer over

Toen in Delft

adv.