Wil je zien: dit oude boek over Delft staat vol met grappige cartoons

Door Michiel de Haan 20 januari 2019

In 1996 bestond Delft 750 jaar. Daarom werden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd en kwam er een speciaal jubileumboek uit: Delft het complete verhaal van Auke Herrema en Peter Kraaijeveld. Misschien ken je het boek nog wel. Het staat vol grappige cartoons en opvallende feiten over de geschiedenis van Delft. Wij zochten er vijf voor je uit.   

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Reinier de Graaf

Door Auke Herrema in Delft het complete verhaal
Door Auke Herrema in Delft het complete verhaal

Je kent de naam Reinier de Graaf vast wel. Het ziekenhuis van Delft is naar hem vernoemd. In 1666 kwam hij vanuit het katholieke zuiden naar Delft en begon hij een eigen dokterspraktijk. Daar behandelde hij patiënten en verrichtte hij anatomisch onderzoek op overledenen. Daardoor deed hij veel ontdekkingen zoals de eicellen van vrouwen en de werking van zaadballen van mannen. Ook ontwierp hij een flexibele slang voor het clysteren. Dat was een populaire behandeling uit die tijd, zoals je op de afbeelding ziet.

Trams op de Oude Delft

Door Auke Herrema in Delft het complete verhaal

Vanaf 1866 reed er een interlokale paardentram tussen Den Haag en Delft. Later werd dit een stoomtram die over de Oude Delft rakelings langs de bomen kwam.  Bij de allereerste rit in 1887 ging er iets mis. Een meerijdende aannemer stak op een ongelukkig moment zijn hoofd uit het raam.

In de jaren 1920 wilde de HTM de tramlijn op de Oude Delft elektrificeren. Er werd zelfs voorgesteld om de tram door de gracht te laten rijden.  Dit leidde tot veel protesten omdat dit het stadsgezicht aantastte. Uiteindelijk besliste de gemeente dat de trambaan in de Phoenixstraat kwam.

Studentenflats

Door Auke Herrema in Delft het complete verhaal

In de jaren 1950 krijgt Delft de eerste echte studentenflats van Nederland aan de Oudraadtweg. Eén gemeenschapswoning bestond uit achttien kamers, één keuken, twee douches en twee wc’s. In 1958 opende minister Jo Cals van onderwijs de flats gezeten op een een stier. Vandaar deze opvallende prent.

Dringen in de binnenstad

Door Auke Herrema in Delft het complete verhaal

Vanaf de jaren 1950 werd het steeds drukker in de Delftse binnenstad. Daarom werd er op de grachten éénrichtingsverkeer ingevoerd en in 1964 werd de Markt omgedoopt tot een parkeerplaats. Met een parkeerschijf mocht je er anderhalf uur parkeren. Ook waren sommige staten alleen bedoeld voor stadsbussen. Deze straten werden afgesloten met een bewegende driehoek die soms tot ongelukken leidde. In 1996 was de binnenstad nog niet autovrij, maar op de Beestenmarkt was het al wel net zo gezellig druk als nu.

Delft in 2046

Door Auke Herrema in Delft het complete verhaal

In het jubileumboek doen de schrijvers ook een paar grappige voorspelling voor het 800 jarige jubileum van Delft in 2046. Nu is het nog geen 2046, maar van sommige voorspellingen weten we al dat ze niet uitkomen. Zo schrijven ze: ‘Een hogesnelheids-treintunnel is voor Delft veel te duur gebleken, maar het daadkrachtige Delftse stadsbestuur weet iets beters. De gewenste snelle lijn wordt gecombineerd met het plan om de stadswallen ten behoeve van toeristen in oude glorie te herstellen. Er hoeft niets gegraven te worden en het bouwvallige spoorviaduct kan verdwijnen.’ Het viaduct is inderdaad verdwenen, maar de trein rijdt niet door nagebouwde stadswallen. Dat de treintunnel veel te duur was, is trouwens wel een beetje waar.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.