Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weet jij het nog? Het huwelijk van Mabel en Friso in Delft

Door Jantine van den Hoven 24 april 2016

Het is vandaag op 24 april twaalf jaar geleden dat prins Friso in het huwelijk trad met Mabel Wisse Smit. Het koninklijk huwelijk – waaraan nogal wat tumult vooraf ging – vond plaats in het Stadhuis en de Oude Kerk.

Na het huwelijk in 2004, werden in 2005 en 2006 de kinderen van Mabel en Friso geboren. In augustus 2013 overleed prins Friso nadat hij lange tijd in coma had gelegen na een ski-ongeluk.

Terug naar 24 april 2004. Of misschien nog wel verder terug. Want wie herinnert zich ‘Mabelgate’ nog? Na de verloving van Friso en Mabel in 2003 kwam naar buiten dat Mabel om was gegaan met de crimineel Klaas Bruinsma. De commotie – wist ze nou wel of niet van de criminele activiteiten van Bruinsma? – zorgde er voor dat het een huwelijk werd zonder toestemming van de Staten-Generaal.

Prinses Juliana overleed een maand voor de bruiloft, dit zorgde er voor dat de huwelijksdag een sober karakter kreeg. De uitvaart van Juliana was ook in Delft. De stad bereidde zich deze keer voor op een de bruiloft, ook Mabel en Friso kwamen langs voor een laatste ‘check’:

Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP

Op zaterdag 24 april trouwden Mabel en Friso. De jurk van Mabel – gemaakt door Viktor&Rolf – baarde opzien. De jurk zat vol met strikken. Dominee Carel ter Linden leidde de ceremonie in de Oude Kerk. In het stadhuis had de toenmalige burgemeester van Delft Oorschot de leiding. Volgens de site oranjes.nl waren er op de huwelijksdag maar liefst 1400 gasten uit binnen- en buitenland.

Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Foto: ANP
Archief ANP

 

Meer over

Toen in Delft

adv.