Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x foto’s van prins Friso’s (studie)tijd in Delft

Door Michiel de Haan 11 augustus 2019

Binnenkort begint de Owee weer. Hordes nieuwe studenten komen naar Delft om kennis te maken met het studentenleven. Dat was precies 31 jaar geleden niet anders. Toen verwelkomde Delft een hele bijzondere eerstejaars student: prins Friso kwam naar de TU om hier Lucht- en Ruimtevaarttechniek te studeren.

Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Kennismaking

Friso TU
Foto: ANP

Op 15 augustus 1988 was de 19-jarige prins Friso bij de opening van de ontvangstweek van de TU. De tweede zoon van toen nog koningin Beatrix maakte direct kennis met het Delftse studentenleven. Hier wordt hij verwelkomt door spelers van het American footballteam van de TU. Voordat Friso naar Delft kwam, had hij al twee jaar aan de Universiteit van Californië in de VS gestudeerd. De prins werd in Delft geen lid van het American footballteam, maar wel van het Delftsch Studenten Corps.

Oude Delft

Friso TU Delft
Foto: ANP

Nog een foto van Prins Friso tijdens de introductieweek. Zijn medestudenten lijken nauwelijks door te hebben wie hen in de aula van de TU passeert.

Na de introductieweek begon de prins aan zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Ook kwam hij in Delft wonen. Zij moeder, koningin Beatrix, had een huis voor hem gekocht aan de Oude Delft 155. Hier ging hij samenwonen met enkele medestudenten en een beveiliger.

Startschot

Foto: ANP

Tijdens zijn studiejaren probeerde Prins Friso zoveel mogelijk een ‘gewone student’ te zijn. Maar af en toe ontkwam hij niet aan een publiek optreden. Op deze foto uit juni 1992 geeft Friso het startschot voor de ‘Kopjesloop’ in Delft. Met deze trimloop werd in dat jaar geld ingezameld voor de hongersnood in Afrika. (bron: ANP)

Afstuderen

Friso TU Delft
Foto: ANP

Na ruim zes jaar studeren, kreeg Prins Friso op 16 december 1994 zijn diploma uitgereikt. Hij studeerde af in de richting luchtvaarttechnische bedrijfskunde. Op deze foto wordt Friso gefeliciteerd door professor Wubbo Ockels, die beroemd is omdat hij als eerste Nederlander een ruimtereis maakte.

Bolleboos

Friso TU Delft
Foto: ANP

Toen Friso afstudeerde, kwamen natuurlijk ook koningin Beatrix en prins Claus naar Delft. Hier wordt de prins gefeliciteerd door zijn vader.

Terwijl Friso in Delft studeerde, begon hij ook nog aan een studie bedrijfseconomie in Rotterdam. Daar studeerde hij in 1995 af. Omdat hij toen drie universitaire studies had gedaan, werd hij in sommige media ‘Prins Bolleboos’ genoemd.

Bibliotheek

Friso TU bibliotheek
Foto: ANP

Na zijn studies ging prins Friso aan het werk in het bedrijfsleven. Hij liet zich nog steeds weinig in het openbaar zien. Maar op 15 mei 1998 was hij even terug in Delft voor de officiële opening van de nieuwe TU bibliotheek.

Huwelijk

Foto: ANP

Prins Friso had voor de rest van zijn leven een bijzondere band met zijn studiestad Delft. Op 24 april 2004 trouwde hij in het Stadhuis en de Oude Kerk met Mabel Wisse Smit. In datzelfde jaar ging hij aan de slag als deeltijd directeur bij TNO Space in Delft.

In februari 2012 raakte prins Friso na een ski-ongeluk in coma. Op 12 augustus 2013 overleed hij aan de gevolgen hiervan. Enige maanden later werd er een herdenkingsbijeenkomst voor hem gehouden in de Oude Kerk van Delft.

Vind je misschien ook leuk om te lezen/zien:

Weet je nog? Het huwelijk van Mabel en Friso in Delft

Het is deze dinsdag 24 april precies veertien jaar geleden dat prins Friso in het huwelijk trad met ...
Maxima in Delft

Gefeliciteerd koningin Máxima! 18 x mooie foto’s van haar bezoekjes aan Delft

Driewerf hoera! Onze koningin mag vandaag 47 kaarsjes uitblazen. In het afgelopen jaar bracht Máxima...

Weet je nog? Zo zag de uitvaart van prins Bernhard in Delft eruit

Het is al meer dan veertien jaar geleden dat prins Bernhard werd bijgezet in de Nieuwe Kerk. Onder g...
Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.