Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vandaag 770 jaar geleden: stadsrechten voor Delft

Door Jantine van den Hoven 15 april 2016

Delft barst van de geschiedenis en af en toe is het mooi om eens terug te kijken. Deze keer gaan we flink terug: vandaag is het precies 770 jaar geleden dat Delft stadsrechten kreeg.

Delft bestond al wel, maar doordat Willem II van Holland stadsrechten verleende, kreeg de nederzetting bepaalde privileges. Bijvoorbeeld het poorterrecht: wie ingeschreven stond mocht binnen de stad wonen. Ook kwam er een eigen rechtbank, een soort uitgebreid college van burgemeester en wethouders met daarbij de taak om recht te spreken.

Willem II van Holland
Willem II van Holland

Delft was gegroeid en ontwikkeld en was volgens de graaf van Holland rijp voor zelfbestuur. Handel en nijverheid werden de belangrijkste bronnen van inkomsten.

In dezelfde periode kregen Den Haag, Alkmaar en ’s Gravenzande stadrechten. Alleen die laatste plaats is niet uitgegroeid tot een grote stad.

Update

Een leuke reactie van Fokko Verboom. De eerste afbeelding van de stadsrechten die wij plaatsten kwam niet overeen met de huidige staat van het perkament. Verboom: “Zestien jaar geleden, in het jaar 2000, is de tweede restauratie voltooid van het stadsrecht. Na een jaar van intensieve arbeid, waarbij ik één jaar in een speciale tent heb gewerkt, waarvan de luchtvochtigheidsconditie 24 uur per dag op een hoge vochtigheid werd gehandhaafd, is het perkament volledig ontdaan van toevoegingen van de eerste restauratie. Hierna zijn alle fragmenten op een ondergrond van Japans papier geplakt en is het opgeborgen in het depot van het Archief.”

Meer over

Toen in Delft

adv.