Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vandaag 12 jaar geleden: de uitvaart van Juliana

Door Jantine van den Hoven 30 maart 2016

Vandaag is het precies twaalf jaar geleden dat koningin Juliana werd bijgezet in de Nieuwe Kerk. Onder grote belangstelling trok de rouwstoet met de kist door Delft. Na een dienst in de Nieuwe Kerk werd Juliana bijgezet in de koninklijke grafkelder, een eeuwenoude traditie.

De traditie om de Oranje-Nassau’s in Delft bij te zetten begon bij Willem van Oranje. Toen hij in 1584 in het Prinsenhof werd vermoord door Balthasar Gerards was het eigenlijk de bedoeling om hem in Breda te begraven. Die stad was toen echter in Spaanse handen, daarom werd besloten om het in de Nieuwe Kerk te doen. Pas 30 jaar na zijn overlijden kreeg Willem van Oranje het grafmonument dat nu nog te zien in de Nieuwe Kerk.

Sinds de traditie is ontstaan in de 16e eeuw, zijn er 46 Oranjes in Delft bijgezet. De laatste was in 2004, prins Bernhard overleed in december van dat jaar.

Uitvaart Juliana, Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP

Koningin Juliana overleed op 20 maart en werd op 30 maart begraven. Voorafgaand aan de begrafenis moest de Markt opnieuw bestraat worden. Een aantal dagen van tevoren werd de Markt vanwege de voorbereidingen afgesloten. Juliana wilde graag wit als centrale keur, dit is ook terug te zien in de bloemen en de kleding van Juliana’s dochters.

Archief ANP
Archief ANP
Archief ANP - Bloemschikkers aan het werk op 28 maart 2004
Archief ANP

De route van de rouwstoet liep van Den Haag naar Delft. Vanaf het moment dat de stoet Delft naderde tot het moment van bijzetting losten twee saluutbatterijen, opgesteld in Delft, saluutschoten. Tijdens de tocht door Delft werd de klok van de Oude Kerk in Delft geluid.

Uitvaart Juliana
Archief ANP

De toenmalige burgemeester Hein van Oorschot sloot na afloop van de uitvaartdienst in de kerk het gordijn van de grafkelder. De familie kon hierna in alle beslotenheid nog afscheid nemen.

Archief ANP
Archief ANP

Mocht er nu iemand van het koninklijk huis komen te overlijden, dan zal hij of zij zeer waarschijnlijk ook in koninklijke grafkelder bijgezet worden. Dat betekent dat ook dan de Markt en de Nieuw Markt snel ‘klaargemaakt’ moeten worden voor de uitvaart. Prins Friso – hij overleed in 2013 – is één van de weinige Oranjes die ter aarde is besteld, zijn graf is in Lage Vuursche.

Meer over

Toen in Delft

adv.