Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: Hoe komen de Oude en Nieuwe Langendijk aan hun naam?

Door Jantine van den Hoven 3 juli 2016
Je fietst en loopt honderden keren over de Nieuwe Langendijk en de Oude Langendijk zonder je af te vragen waarom de straten nou eigenlijk zo heten. Deze week leggen we in ‘Toen in Delft’ uit hoe dit zo is ontstaan.

Robert Nederlof van de Facebookpagina ‘Historic Pictures of Delft’ vertelt: “Meerdere Delftse grachten zijn volledig of gedeeltelijk gedempt. Zo ook de straat op deze foto, de Nieuwe Langendijk. De Nieuwe Langendijk werd gedempt in 1899.”

“Wat verder wellicht opvalt is het ontbreken van de Koepoortbrug. Op de foto van vorige week is te zien dat de Koepoortbrug destijds nog ter hoogte van de Koepoortstraat en de Vlamingstraat lag. In 1355 werd Delft in oostelijke richting vergroot. Eén van de grachten in het nieuwe stadsdeel werd gegraven in het verlengde van de Langendijk. Men noemde deze nieuwe gracht daarom Nieuwe Langendijk; het oudere gedeelte kreeg daarna de naam Oude Langendijk.”

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. En daarom gaan we door met deze rubriek van ‘Toen in Delft’. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina ‘ArrayHistoric Pictures of Delft‘. Lees ook het interview dat indebuurt onlangs had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.