Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: de Voldersgracht in 1898

Door Ilse Zoutewelle 28 mei 2017
Je bent ongetwijfeld al talloze keren over de Voldersgracht gelopen. Maar als je dan een foto van de gracht uit 1898 ziet, is het toch bijzonder hoeveel het op het huidige straatbeeld lijkt. Robert Nederlof vertelt over deze gracht:

“De Voldersgracht is een van de oudste grachten in Delft. Hij dateert minstens van 1348. De Voldersgracht heeft als bijzonderheid dat het een halve gracht is met een straat aan één kant en huizen aan het water aan de andere. De Voldersgracht loopt parallel aan de noordzijde van de Markt, tussen de Cameretten en het Vrouwjuttenland.”

Zo komt de gracht aan zijn naam

“Hij dankt zijn naam aan de lakenvolders die er in de Middeleeuwen hun beroep uitoefenden. Ze gebruikten de gracht om hun afvalstoffen in weg te spoelen: een mengsel van urine, vollersaarde en vuil uit de gevolde lakens.”

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. Dat laten we in de rubriek Toen in Delft graag aan je zien. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina Historic Pictures of Delft. Lees ook het interview dat indebuurt had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.