Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: De Waag in 1920

Door Redactie indebuurt 17 juli 2016

De Waag ken je nu vooral van het restaurant en eetcafé. Maar wist je dat het tot 1963 gewoon in gebruik was als waag?

Robert Nederlof van Historic Pictures of Delft vertelt: “Al in 1342 wordt er melding gemaakt van een waaggebouw, maar de eerste papieren die wijzen op de huidige Waag dateren uit 1539. Dat was slechts de helft van het gebouw zoals we het nu kennen, namelijk het gedeelte aan de Waagsteeg. In 1644 kocht de gemeente Delft ook het andere gedeelte erbij en was het Waag gebouw groot genoeg om de florerende handel in de Gouden eeuw te kunnen verwerken. De bovenverdieping, het huidige restaurant van De Waag was destijds bewoond en de benedenverdieping, nu Eetcafé de Waag, was het toneel van levendige handel.”

“Oorspronkelijk werd dit pand dus gebouwd om te dienen als Stadswaag van Delft. Voor een zéér lange tijd, namelijk tot februari 1963, heeft De Waag zijn oorspronkelijke functie weten te behouden. In de jaren ’60 heeft het pand gediend als fietsenstalling. Vanaf 1975 werd het gebouw omgetoverd tot een theater en stond het pand bekend onder de naam “Waagtheater”. Tot 1995 was het een theater en sinds 1998 tot op heden zit hier Eetcafé en Restaurant de Waag!”

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. En daarom gaan we door met deze rubriek van ‘Toen in Delft’. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina ‘ArrayHistoric Pictures of Delft‘. Lees ook het interview dat indebuurt onlangs had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.