Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: zo komt de Trompetstraat aan zijn naam

Door Ilse Zoutewelle 2 april 2017

Het straatje dat uitkijkt op de Nieuwe Kerk is zo’n plek waar fotografen en toeristen graag komen om het bijzondere uitzicht op de Nieuwe Kerk vast te leggen. Maar hoe komt het eigenlijk dat de Trompetstraat zo heet? Robert Nederlof van Historic Pictures of Delft legt het uit: 

Robert: “De naam ‘Trompetstraat’ zien we voor het eerst vermeld in 1667 in de stadsbeschrijving van Delft door Van Bleyswijck. De naam zou afkomstig zijn van een (leger-)trompetter die op de hoek van de straat achter de kerk woonde. Hij had een uithangbord met een trompet aan de gevel: een teken waar iemand ‘uithangt’, zodat ook ongeletterden weten waar ze moeten zijn. Zijn naam zou Cornelis Jacobsen geweest kunnen zijn: hij was trompetter en woonde in deze straat.

Kroeg ‘De Trompet’

“Het zou ook kunnen dat de Trompetstraat zijn naam dankt aan het kroegje ‘De Trompet’. Dat was omstreeks 1600 de huisnaam van het café van ene Jan Jansz. Rond 1800 had de Trompetstraat een spotnaam: Muzieksteeg. Ondanks al deze spotnamen stond de Trompetstraat van 1524 tot ver in de negentiende eeuw bekend als Sint Ursulenstraat, naar de patroonheilige van de Nieuwe Kerk. Pas daarna werd het Trompetstraat.”

Arbeidersbuurt

“Zo’n vijftig jaar geleden was de straat een echte arbeidersbuurt. Zo woonde er een voorwalser, stoffeerder, een stoker, metaaldraaier, lompenkoopman Werderman en een fabrieksarbeider met de naam Zwartjens.”

Bron: Achter de gevels van Delft

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. Dat laten we in de rubriek Toen in Delft graag aan je zien. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina Historic Pictures of Delft. Lees ook het interview dat indebuurt had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.