Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: toneel in het Waagtheater

Door Iris Olsthoorn 26 februari 2017

De Waag ken je nu vooral van het restaurant en eetcafé. Maar wist je dat het tot 1995 gebruikt werd als theater? Robert Nederlof vertelt: 

Vóór het Waagtheater officieel geopend werd waren er al veel activiteiten in het pand. Een groep Delftse studenten zette zich in om het gebouw een nieuwe bestemming te geven als theater. Het bleek dat er veel hindernissen genomen moesten worden, maar zij hielden vol en het theater kwam er!

Een waag, een school en telefooncentrale

Een duik in de historie levert een interessant beeld op van de geschiedenis van het Waaggebouw. Voordat het in 1974 de bestemming van theater kreeg, ging er al een reeks functies aan vooraf. Oorspronkelijk was het een overheidsgebouw waar handelswaar gewogen werd. Al in 1342 wordt er melding gemaakt van een waaggebouw maar de eerste papieren die wijzen op de huidige Waag dateren uit 1539. Dat was slechts de helft van het gebouw zoals we dat nu kennen, namelijk het deel aan de kant van de Waagsteeg. In 1644 kocht de gemeente ook het andere gedeelte erbij en bleek de Waag groot genoeg om de florerende handel in de Gouden Eeuw te kunnen verwerken. Destijds was de bovenverdieping bewoond en was de benedenverdieping het toneel van levendige handel! Na het opheffen van de gilden in 1798 werd de bovenverdieping onder andere een gymnasium en een telefooncentrale.

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. Dat laten we in de rubriek Toen in Delft graag aan je zien. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina Historic Pictures of Delft. Lees ook het interview dat indebuurt had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.


Meer over De Waag ontdekken?

De Waag restaurants en horeca

Geopend10:00 - 01:00

Markt 11, Delft

Bekijk meer:restaurants en horeca

Meer over

Toen in Delft

adv.