Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: de oorsprong van de Jacob Gerritstraat

Door Ilse Zoutewelle 7 augustus 2016

Je fietst of loopt waarschijnlijk met enige regelmaat door de Jacob Gerritstraat. Maar heb je er ooit wel eens over nagedacht waar de naam vandaan komt?

Robert Nederlof: “De Jacob Gerritstraat… Een straat die al eeuwen een deel uitmaakt van het prachtige Delft. Onder meerdere namen weliswaar. Zo stond deze straat in 1375 vermeld als Jacob Gherydssoen Steghe en in 1543 als Jaep Gerritsz. Straet. Aan de Oude Langendijk op de hoek met deze straat woonde in 1363 Jacob Gherrytsz. De schrijver P.C Visser heeft het boek “Delft in de Middeleeuwen” geschreven. In dat boek verteld hij dat Jacob Gerritsz, die in 1357 en 1358 als schepen vermeld wordt, ook Schout van Delft is geweest. Na overgave van de stad aan de hertog Aalbrecht van Beieren in 1359 werd hij voor eeuwig uit de stad verbannen, evenals Jan Mol, wiens naam gebruikt is bij de Molstraat. Gezien zijn vermelding in 1363 was deze verbanning kennelijk niet zo ‘eeuwig’, of er is sprake van verschillende personen met een overeenkomende naam. De huidige schrijfwijze “Jacob Gerritstraat” is, historisch gezien, niet juist, beter zou zijn “Jacob Gerritsstraat of “Jacob Gerritsestraat”. De straat werd in 1968 de eerste winkelpromenade van Delft: de straat werd alleen nog toegankelijk voor voetgangers en fietsers en kreeg ook een sierbestrating.”

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. En daarom brengen we iedere week deze rubriek  ‘Toen in Delft’. We doen dat samen met Robert Nederlof van de Facebookpagina ‘ArrayHistoric Pictures of Delft‘.

Meer over

Toen in Delft

adv.