Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: Molen de Roos

Door Jantine van den Hoven 16 oktober 2016

Molen de Roos stond vroeger aan het water. Nu is de middelpunt van al het ‘werkgeweld’ in de Spoorzone’. In de tussentijd wordt ook de molen onder handen genomen.

Robert Nederlof: De eerste vermelding van een molen, op de huidige plaats aan de Phoenixstraat, dateert uit 1352 onder de naam ‘Gasthuismolen’. Destijds had de molen een houten bovenkant, deze werd in de achttiende eeuw vervangen door een stenen variant. Wanneer de stellingmolen in zijn huidige vorm werd gebouwd is niet bekend, maar dit moet rond 1760 hebben plaatsgevonden.

De molen is in 1929 zwaar verzakt, toen een deel van de stadswal ten noorden van de molen werd afgegraven voor de aanleg van tramlijn 1 over de Phoenixstraat. Tussen 1929 en de tachtiger jaren is er ten gevolge van de scheefstand nauwelijks meer op windkracht in de molen gemalen.

In de jaren 80 begon de stichting “Molen de Roos” drie jaar durende inzamelingsactie voor een restauratie. Na restauratiewerkzaamheden werd op 28 september 1990 de molen feestelijk geopend door Prins Claus. Op de zolder van de molen bevindt zich de permanente tentoonstelling “Delftse windmolens”. Er is ook een winkel voor meelproducten gevestigd. Heden ten dage is de molenaar Jan Spruit, die lid is van het Gilde van Ambachtelijke korenmolenaars.

 

Ook nu wordt de molen gerestaureerd. Er is 10.000 euro voor nodig. Lees er hier meer over.

Bron: Robert Nederlof en Heero Pol, vrijwillige gids in de molen.

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. En daarom brengen we iedere week deze rubriek ‘Toen in Delft’. We doen dat samen met Robert Nederlof van de Facebookpagina ‘Historic Pictures of Delft‘.

Meer over

Toen in Delft

adv.