Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: De Markt anno 1950

Door Jantine van den Hoven 10 juli 2016

De Markt. Een favoriete plek van zo’n beetje elke Delftenaar. Wist jij dat het plein van oudsher bekend stond als ‘Marctveld’?

Robert Nederlof van Historic Pictures of Delft vertelt: “In 1484 werd het plein opgehoogd en bestraat, maar het duurde tot de 17e eeuw voor men regelmatig over de Markt sprak, zonder de toevoeging ‘veld’. Hoewel de Delftse Markt tot één de grootste middeleeuwse marktpleinen van Europa behoort, heeft men, op enkele uitzonderingen na, nooit van ‘Grote Markt’ gesproken.”

“Eén van de uitzonderingen is de Kaart Figuratief uit ca. 1675, waar ‘Groote Marct’ op geschreven staat. Er is een hoop veranderd tijdens het bestaan van de Delftse Markt. Zo heeft er in het midden van de markt niet alleen een muziektent gestaan, maar ook het standbeeld van Hugo de Groot. Tijdens een herbestrating in 1595 werd in het straatwerk een windroos aangebracht. Op deze windroos werd in 1886 het standbeeld geplaatst. Deze werd later, in 2004, verplaatst naar zijn huidige locatie, uit het midden en dichter bij de Nieuwe Kerk. Dit werd gedaan zodat men bij een koninklijke begrafenis direct van het stadhuis naar de Nieuwe Kerk kon lopen en er niet omheen hoefde.”

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. En daarom gaan we door met deze rubriek van ‘Toen in Delft’. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina ‘ArrayHistoric Pictures of Delft‘. Lees ook het interview dat indebuurt onlangs had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.