Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: Hoe Willem van Oranje op het Sint Agathaplein terechtkwam

Door Jantine van den Hoven 19 september 2016

Is het Sint Agathaplein nou vooral bekend omdat Willem van Oranje hier ooit rondliep of omdat hier het Sint-Agathaklooster stond? Of is het toch vanwege Museum Prinsenhof Delft? Iedereen zal er zo zijn gedachten over hebben.

Robert Nederlof vertelt: “Feit is dat er tussen 1400 en 1572 een klooster was gevestigd, maar de gebouwen waren nooit zo bekend geworden als Willem van Oranje, de aanvoerder van de opstand tegen de Spanjaarden, niet had besloten om het te kiezen als zijn vaste verblijfplaats.”

Voet aan wal

“Eerst probeerde de prins vanuit het buitenland de legers van Philips de Tweede uit Nederland te verjagen; wat niet bepaald gemakkelijk was. Uiteindelijk kregen Oranje en consorten in 1572 voet aan wal.”

Muren, grachten en wallen

“Het probleem was echter: waar zou hij zich gaan vestigen? Als stadhouder had hij altijd vanuit Den Haag geopereerd, maar die plaats had geen verdedigingswerken en was dus eigenlijk helemaal niet geschikt. Willem van Oranje koos daarom voor Delft vanwege haar muren, grachten en wallen. Hij ging met zijn gezin en hofhouding wonen in het Sint Agathaklooster en liet de nonnen de bijgebouwen houden. Vanaf dat moment staat het complex bekend als het Prinsenhof.”

Het jaartal van deze foto is onbekend, geschat wordt dat hij uit de jaren 30 komt. Weet jij meer over deze foto? Tip dan de redactie.

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. En daarom brengen we iedere week deze rubriek ‘Toen in Delft’. We doen dat samen met Robert Nederlof van de Facebookpagina ‘Historic Pictures of Delft‘.

Meer over

Toen in Delft

adv.