Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: Hoe de straat Achterom aan zijn naam komt

Door Redactie indebuurt 27 november 2016
Delft kent veel bijzondere straatnamen. Af en toe ‘ behandelen’ we er eentje in de rubriek Toen in Delft. Robert Nederlof legt deze week uit hoe de straat Achterom aan zijn naam komt.
“Achterom is de naam van een straat en de gelijknamige gracht in het centrum van Delft. Dit deel van de oude binnenstad heeft een rijke historie en vormt de verbinding tussen twee grachten waar vroeger het laden en lossen van goederen aan de orde van de dag was. Gezien de ligging is de naam treffend gekozen.”

 

“Het deel van Delft waar het Achterom is gesitueerd, viel rond 1350 nog net buiten het gebied van de graaf. Alhoewel de huizen aan het Achterom de stad toebehoorden, was de grond in eigendom van de abdij van Rijnsburg. In 1355 werd er flink geruzied over de rechtspraak in het gebied, omdat het Delftse stadsrecht daar niet gold. Een bijeffect was dat de uit de stad verbannen misdadigers juist dáár hun toevlucht zochten.” 

Toen in Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. En daarom gaan we door met deze rubriek van ‘Toen in Delft’. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina Array‘Historic Pictures of Delft‘. Lees ook het interview dat indebuurt had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.