Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Delft: Hippolytusbuurt in de jaren ’60

Door Jantine van den Hoven 13 november 2016

Elke week komen we met een mooie oude foto van Delft. Omdat het mooi is om terug te kijken en omdat er zoveel te vertellen valt over de geschiedenis van Delft. Deze keer over de Hippolytusbuurt.

Deze foto is gemaakt in de jaren ’60. Het is een gewoon tafereel met marktkoopmannen en winkelend publiek. Met dank aan Ruud Slingerland voor de foto.

Waar komt die naam toch vandaan?

De naam van Sint Hippolytus is nauw verbonden met het verleden van Delft. Deze bisschop uit Rome, die rond 235 als martelaar stierf en na de overlevering in Keulen begraven werd, werd in 1396 de tweede naamheilige van de kerk aan de Oude Delft, die voorheen aan Sint Bartholomeus was gewijd.

In dat jaar, op Sint-Hippolytusdag (13 augustus), behaalden de Delftenaren de overwinning op de Friezen. Daardoor kregen de Delftenaren weer de gunst van Hertog Aalbrecht van Beieren en kregen ze hun verloren rechten terug. Als dank daarvoor zou men Sint Hippolytus als patroonheilige van de Oude Kerk hebben aangenomen.

Toen in Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. En daarom gaan we door met deze rubriek van ‘Toen in Delft’. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina ‘Historic Pictures of Delft‘. Lees ook het interview dat indebuurt had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.