Vroeger reed er een buslijn dwars door de binnenstad

Door Robert Nederlof 25 november 2018

Wie nog niet zo lang in Delft woont, zal je voor gek verklaren als je tegen hem of haar zegt dat er ooit een buslijn dwars door de binnenstad heeft gereden. Wie al zeker 27 jaar in Delft woont, weet het ongetwijfeld nog wel. Natuurlijk rijdt er nu nog eentje over de Peperstraat en Oude Langendijk, maar vroeger kwam de bus op nog veel meer plekken. We hebben het hier over buslijn 61.

Robert Nederlof: “Deze bus had zijn route onder andere over het Noordeinde, de Oude Delft en de Verwersdijk. Dus dwars door de historische Delftse binnenstad. Voor deze lijn waren speciale kleinere bussen ingezet omdat gewone bussen niet door deze straten of over de hoge en kleine bruggetjes konden. Bus 61 reed van Brasserskade via Nieuwe Plantage, binnenstad, treinstation Delft, Hugo de Grootstraat, Adriaan Pauwstraat en Ruys de Beerenbrouckstraat naar de Meermanstraat. Van daar uit reed bus 61 via dezelfde route terug naar de Brasserskade.”

“In de loop van de jaren 90′ werd de route door de binnenstad opgeheven en verdwenen de aangepaste bussen uit het Delftse straatbeeld. Er rijdt nu nog één bus door de Delftse binnenstad. De route van bus 61 werd aangepast en nu rijdt hij via de Binnenwatersloot de binnenstad binnen, over de Oude Langendijk en verlaat hij de binnenstad weer via de Koepoortbrug.”

Meer over Delft van vroeger

Zonder protesterende Delftenaren had de Oude Delft er héél anders uitgezien

Je kent de Oude Delft natuurlijk wel: een prachtige oude gracht met mooie bomen. Het had niet veel g...
bing

Vet! 7 x oude luchtfoto’s van toen Delft er nog heel anders uit zag

Wat was dat vet, toen! Microsoft kwam in 2009 met de zoekmachine Bing en een tof onderdeel waren de ...

Herken jij het nog? Zo zag het oude busstation eruit in 1985

Er is de afgelopen tijd gigantisch veel verandert in de Spoorzone, maar de meeste Delftenaren zullen...

Meer over

Toen in Delft

adv.