Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Iris herinnert: ‘Rondom de Houttuinen kon je dansen én ’s nachts terecht voor een snack’

Door Iris Provoost 18 september 2018

Delft, met al zijn hoekjes, gaatjes, steegjes en grachten. Iris Provoost is een geboren en getogen Delftenaar en vindt het hier maar al te fijn. Voor indebuurt haalt zij aan de hand van geschiedenis (waarschijnlijk erg herkenbare) herinneringen op aan háár Delft. Deze week: de Houttuinen, waar je vroeger kon dansen én iets te eten kon halen na het stappen. 

De Spoorzone is in Delft de laatste jaren flink aan het veranderen. Van een viaduct naar een tunnel, de trein is na jaren niet meer te zien in het stadsbeeld. De Houttuinen is een van de straten bij het station die een flinke metamorfose heeft ondergaan. De panden die hier voorheen stonden zijn allemaal afgebroken in 2009. Ik heb er niet één, maar twee mooie herinneringen aan: hier kon je dansen en je kon er midden in de nacht iets te eten halen.

Dansen bij Wesseling

Tot 2009 zat dansschool Wesseling aan de Houttuinen. Toen ik oud genoeg geacht werd, was het tijd voor dansles. Met een pasje voor 10 danslessen stapte ik vrolijk en vol goede moed het pand binnen. Om een half uur later weer naar buiten te lopen. ‘Een ervaring rijker, een illusie armer’, of zoiets. Keurig alle pasjes volgen, dat was duidelijk niet aan mij besteed. Ik ben er later nog wel eens gaan kijken, maar dan naar anderen die aan het dansen waren. Beter voor iedereen.

Dansen bij Wesseling kan nog steeds trouwens, op een andere locatie in Delft.

Middernachtse snack

Naast het oude station was ook de van Leeuwenhoeksingel. De student van een tijdje geleden, langstudeerder of gewoon de nachtreislustige Delftenaar kent misschien nog wel de snackbar daar. Als je laat thuis kwam, kon je er altijd terecht om wat te eten te halen. Om daarna je fiets te pakken en naar huis te gaan. Vlak voordat dit pand tegen de vlakte ging, zijn de huizen in deze straat nog een tijdje blauw geverfd geweest. Hierna werd het gesloopt. Een andere kijk op blauwe tegels, denk ik dan maar. In het nieuwe station zit nu ook een snackbar. Uiteraard.

Wat herinner jij je het meest van de Houttuinen en de Van Leeuwenhoeksingel?

Meer over

Toen in Delft

adv.