Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Precies 10 jaar geleden brandde faculteit Bouwkunde af: een terugblik in foto’s

Door Iris Olsthoorn 13 mei 2018

Het is op 13 mei precies tien jaar geleden dat universiteitsgebouw Bouwkunde aan de Berlageweg werd verwoest door een brand. In 2008 zorgde een storing in een koffiemachine ervoor dat de boel in vlammen op ging. We blikken in foto’s terug op de gigantische brand.

Pagina 6/6
⟵ swipe swipe ⟶

Het begon ’s ochtends vroeg

brand bouwkunde
ANP

De brand begon al om 9.15 uur, hulpdiensten bleven de hele dag in de weer om de brand onder controle te krijgen. Bewoners van de wijken rondom de TU moesten hun deuren en ramen gesloten houden.

Geen gewonden

brand bouwkunde
ANP

Al snel bleek dat het gebouw als verloren beschouwd kon worden, een deel stortte zelfs in. Alhoewel er honderden mensen aanwezig waren, raakte er niemand gewond. Er hoefde letterlijk geen pleister geplakt te worden!

Tentenkamp

Brand bouwkunde
ANP

Dat de mensen van Bouwkunde echte bouwers zijn, bleek al snel na de brand. Er werd een tentencomplex gemaakt op het terrein zodat de colleges zo veel mogelijk door konden gaan.

Peperdure stoelencollectie

brand bouwkunde

Plastek noemde het ‘bizar’ dat de bijzondere stoelencollectie op straat te bekijken was-ANPTijdens en vlak na de brand werd er gevreesd voor de enorme collectie van 40.000 boeken en meubels van de Technische Universiteit. Toen de situatie veilig was, konden de collecties uit het gebouw gehaald worden. De collecties van boeken en meubels bleken nagenoeg ongeschonden. De meubels van Rietveld en Le Corbusier stonden gewoon in de open lucht. Bijzonder, want de meubelcollectie is miljoenen waard. De collectie is tegenwoordig grotendeels te vinden in de nieuwe faculteit.

Grootste schade ooit

brand bouwkunde
ANP

In 2009 liet de TU weten dat ze een bedrag van 118 miljoen kregen uitgekeerd van hun brandpolis. Het was volgens de TU-voorzitter de ‘grootste schade op een enkele brandpolis ooit in Nederland’.

Nieuw huis

bouwkunde
De binnenkant van het gebouw sinds 2008. Foto: TU Delft

Een tentencomplex is geen ideale studieomgeving dus moest er iets anders bedacht worden. In eerste instantie was er het idee voor nieuwbouw van de faculteit. Plasterk zegde 25 miljoen euro toe en er werd een prestigieuze prijsvraag uitgeschreven. Uiteindelijk bleek dat de intrek die Bouwkunde had genomen in het gebouw op de Julianalaan eigenlijk een hartstikke goede zet was: het gebouw werd opnieuw ingericht en sindsdien is het volgens veel studenten een fijne faculteit.

Pagina 6/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Delft

adv.