Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Oude Jan is de oudste kerk van Delft en zo is hij ontstaan

Door Iris Olsthoorn 5 maart 2017

De Oude Jan is een van de meest herkenbare punten van Delft. Maar hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van deze kerk? Robert Nederlof vertelt het: 

De Oude Kerk (de naam zegt het al) is de oudste kerk van Delft en zijn ontstaan voert ons helemaal terug naar de Middeleeuwen. Toen ‘Delf’ rond het jaar 1050 ontstond, stond er hoogstwaarschijnlijk al een klein kerkje.

Uitbouw

Zo ziet de basis van een basiliek-kerk er uit

In 1240 bouwde Delftenaar Bartholomeus van der Mare deze kleine kerk uit. Er kwamen twee ‘zijbeuken’ en een ‘koor’ bij. Zijbeuken zijn ruimtes die parallel aan het grotere midden liggen, het koor is vaak het ronde deel aan de kopse kant van een kerk. Vaak wordt 1246 toch als ‘geboortejaar’ van de kerk beschouwd, omdat Delft toen stadsrechten kreeg.

Gotische basiliek

Rond die periode heette de kerk nog de Sint Bartholomeus, naar de man die de kleine kerk uitbreidde en naar zijn beschermheilige. Later wordt de kerk nog veel aangrijpender aangepakt en breidt zich langzamerhand uit tot een kerk in de ‘Gotische stijl’. Deze stijl heeft als kenmerk veel gewelven en hoge ramen. In 1325 werd ook de bekende scheve toren gebouwd.

Deze week is er trouwens iets bijzonders aan de hand met de Oude Jan: op 6 maart wordt de klok vanwege een geluidstest geluid. Normaal gebeurt dit alleen als er een lid van de koninklijke familie overleden is.

Elke week op indebuurt Delft

Er zijn zoveel verhalen te vertellen over Delft en zoveel historische foto’s die op prachtige wijze laten zien hoe Delft lang geleden was. Dat laten we in de rubriek Toen in Delft graag aan je zien. Elk weekend op indebuurt Delft in samenwerking met de Facebookpagina Historic Pictures of Delft. Lees ook het interview dat indebuurt had met Robert Nederlof, de man achter de Facebookpagina.

Meer over

Toen in Delft

adv.