Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Opmerkelijk: in de jaren 60 moesten Delftenaren schoon drinkwater in Rijswijk halen

Door Michiel de Haan 6 september 2020

Bij de watertoren aan de Wateringsevest staat dit kunstwerk enigszins verscholen tussen de bosjes. Het heet ‘de waterdragers’ en herinnert aan een opmerkelijke gebeurtenis in de Delftse geschiedenis. In de jaren 1960 was het kraanwater in Delft sterk vervuild. Veel Delftenaren haalden daarom schoon drinkwater bij een laboratorium van Shell net over de stadsgrens in Rijswijk. Dit kunstwerk was een geschenk van Delft om Shell te bedanken.

In de 1963 en ’64 was het onverstandig om in Delft water uit de kraan te drinken. Het Delftse kraanwater kwam in die jaren uit de Rijn bij Rotterdam. Door strenge vorst in de winter van 1963, stond het water in deze rivier erg laag. Hierdoor stroomde er zout zeewater naar de plek waar drinkwater werd gewonnen. Het kraanwater in onder meer Delft en Rotterdam werd hierdoor ondrinkbaar. Het leger moest er aan te pas komen om Delft met tankwagens van drinkwater te voorzien. Ook voerde het waterleidingsbedrijf schoon duinwater aan vanuit Den Haag, maar dit bereikte enkel het noordelijke deel van de stad.

In de loop van 1963 werd het zoutprobleem opgelost, maar daarmee was de ellende nog niet voorbij. In 1964 brak er twee keer een waterleiding bij Delft door werkzaamheden aan de Rijksweg 13. Hierdoor kwam er vervuiling in de Delftse waterleiding terecht. Zogenoemde witte wormpjes maakten het ronduit gevaarlijk om uit de kraan te drinken. Het waterleidingsbedrijf bestreed deze vervuiling met chloor en zout, maar hierdoor smaakte het water erg vies. Pas in 1965 waren de problemen opgelost, toen meer Delftenaren toegang kregen tot schoon water uit Den Haag. Ook het water uit Rotterdam werd beter omdat het niet meer uit de Rijn maar uit de Maas kwam.

Shell

Tijdens deze waterellende was een plasticlaboratorium van Shell voor veel Delftenaren de enige plek waar je schoon drinkwater kon krijgen. Dit laboratorium lag net buiten de stad aan de Broekmolenweg in Rijswijk en had toegang tot schoon Haags water. Om Delftenaren te helpen plaatste het bedrijf een tappunt op zijn terrein waar mensen gratis water konden halen. Dagelijks kwamen er tientallen Delftenaren met jerrycans en emmers naar deze kranen toe. De krant De Waarheid bezocht dit tappunt en schreef er het volgende over:

‘“Voor thee, koffie en soep is het water uit onze kraan absoluut niet te gebruiken”, zei een gepensioneerde baas uit de binnenstad van Delft. “Dit is echt lekker”. Een meneer met een auto nam drie volle jerrycans tegelijk mee in de kofferruimte. “Soms staat er wel een rij van tien meter lang”, vertelde een van de waterdragers ons. “Dan leggen de portiers een paar slangen uit om de mensen sneller te helpen”.’ (De Waarheid, 31 oktober 1964)

Om Shell te bedanken voor deze dienst, liet Delft op initiatief van de Delftsche Courant het kunstwerk ‘De Waterdragers’ maken. Het beeld werd ontworpen door Henk Tieman en gemaakt bij de Porceleyne Fles. In 1964 werd het opgehangen op de gevel van het laboratorium. Toen dit lab in 1975 naar Amsterdam verhuisde, ging het kunstwerk mee. In 2006 werd het gebouw in Amsterdam gesloopt en kwam ‘De Waterdragers’ terug naar Delft. Sinds 2007 staat het bij de watertoren waar het herinnert aan de jaren dat schoon drinkwater niet vanzelfsprekend was in Delft.

Lees ook:

Deze 5 opmerkelijke kunstwerken vind je op de Nieuwe Plantage

Delft staat vol met bijzondere standbeelden en andere straatkunst. Alleen op en om de Nieuwe Plantag...

De poepton in Delft: zo werden de uitwerpselen van Delftenaren vroeger verzameld

Het afvoeren van uitwerpselen is iets waar je liever niet over nadenkt, maar dat wel moet gebeuren. ...

Meer over

Toen in Delft

adv.